Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na filmiku stana jeden układ miał z 3 korpusami rzędowo dlatego tłumił mu przepływ.

Nie bardzo rozumiem o jakich filtrach mówisz:

- 2.5l azot ?

- 5.9 litra biologii x 2 ?

Po co one?

W projekcie który przedstawiłem wszystko opiera na korpusach 10 cali. Po co kombinować?

Ten projekt który przedstawiłem spokojnie pójdzie na pompie 25-40.

Watę to jaką chcesz, czy 300 czy 150 nie ma znaczenia. Przy pierwszym nawiniesz 2 warstwy a przy drugim 4. Nie ma różnicy w filtracji.

Co do tych rurek co chcesz kupić, lepiej zrobić to na kolankach nibco, bo to co chcesz to zdławi ci przepływ. Rurka która będzie puszczona od kolanka w akwarium nie musi być sklejana. Wystarczy na wcisk, wtedy będziesz miał łatwość demontażu.

Opublikowano

jedno mnie zastanawia jaka ma pojemnośc taki korpus i czy napewno wystarczy na obsłuzenie biologi ponieważ filtry kubełkowe maja do takiego akwarium jakie chce po 9 litrów złoża. rozumiem że całość ma być na systemie nibco czy pcv i beż żadnych węży

Opublikowano

Jak zrobisz 4 korpusy biologiczne z odwrotnym przepływem jak FBF to wjedzie tam około 4 litrów złoża. Jeżeli dasz do tych 4 korpusów matrix albo coś podobnego to spokojnie pociągnie biologię. Litr matrixa to o ile się mylę 400litrów akwarium to 2 korpusy dają już biologię pod 800 litrów tak więc nie ma czym się martwić.

Najlepsza instalacja to taka gdzie nie ma dławienia przepływu jakimiś zwężkami czy innymi cudami. Najlepiej całość zrobić na nibco 3/4 lub 1 cal.

Porównanie:

- Matrix - litr - 720m2 dla bakterii

- aquael bioceramax ultra pro 1600- litr - 1600m2.

W teorii wygrywa produkt aquael czyli litr bioceramax 1600 powinno starczyć na 800 litrów.

Opublikowano

myślałem też o azoo bio-glass w miare tanie nie tyle co za matrixa oraz wieksze od kulek bioceramax w tedy nie bedzie tłumiony tak przepływ tak mi sie zdaje, tylko niema podane jaką maja powierzechnie na l a nie mogę nigdzie znaleźć czy ktoś już używał i jak sie spisuje azoo bio-glass.

odnośnie purolite te gąbki w puszce zasypowej strczą aby nie wypływał purolite do akwarium czy założyc coś gęstszego jak tak to co, może wyciąć krążek z owaty?

Opublikowano

Gąbki fabryczne z tych puszek są za gęste i pierwsza na wlocie jak się zamuli to woda będzie tylko ciurkać. Ja je wymieniłem na takie o grubszym ziarnie. Nic nie wypływa do akwarium, a i nie tłumi przepływu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie regenerowałem jeszcze. Działa od 1 lutego 2016 i NO3 w baniaku ciągle około 5mg/l.

Sprawdzę namaczanie choć u jednych działa u innych nie. Zobaczymy. Zawsze można wsypać do butelki 5 litrów, zalać solanką i wybełtać do bólu ;)

Opublikowano

ta pompa alpha 2 może pracować w połozeniu poziomym czy tylko pionowym ,ponieważ na zdjęciach widziałem pompy w pionie oraz w poziomie, dla mnie lepsze rozwiązanie to w poziomie