Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Wczoraj po trzech miesiącach otworzyłem biologa by przepłukać ceramikę,i się zdziwiłem że tam było aż tyle syfu.....dodam że na wlocie mam prefilter założony.Czy to normalne by w biologu było aż tyle syfu mimo że na wlocie jest prefilter???fluval 405 ma 4 koszyki i po wypłukaniu dwóch musiałem wodę wymienić bo aż czarna była....Jedyne co mnie ucieszyło to po podłączeniu biologa po godzinie rybki jak by dostały większego powera i bardziej ruchliwe się zrobiły,czyli niezły syf w biologu miałem.

Opublikowano

Coś słaby ten prefiltr. Ja po ponad roku w tym tygodniu otworzyłem swojego unimaxa500 do płukania. Poza gąbkami nad ceramiką nie było co płukać. Ceramika czysta jakby dopiero włożona. U mnie za prefiltr robi korpus narurowy z gąbkami 45ppi a teraz z watoliną.

Co do tego opisywanego powera przez ciebie, nie wydaje mi się, żeby miało to związek z płukaniem.

Płukałeś filtr bo spadł przepływ? Woda w akwarium była mętna?

Nie wiem jak ten twój fluval 405 ale unimax500 pięknie ciągnie na koprusie nawet 2-3 tygodnie bez płukania czy wymiany prefiltra.

Opublikowano
...jaki to prefiltr?

taką gąbkę założyłem z tego filtra

FILTR WEWNĘTRZNY AQUAEL TURBO 2000 DO AKWARIUM (5763175189) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img08.allegroimg.pl/photos/400x300/57/63/17/51/5763175189@@AMEPARAM@@08@@AMEPARAM@@57/63/17/51@@AMEPARAM@@5763175189

Opublikowano

....ta gąbka ma duże oczka. Stąd zawsze polecam gęstą gąbkę. Ja używam takiego https://www.akwarystyczny24.pl/eheim-prefiltr-4004320-p-3116.html. Tyle ,że zamiast oryginalnych gąbek wkładam tam watę akwarystyczną ( bardzo gęsto- dużo). Pierwszy raz kubełek otworzyłem po 6 miesiącach i całkiem niepotrzebnie. Nie wierz w to jak Ci ktoś powie ,że przepływ spadnie. Owszem..ale prawie niezauważalnie. W takiej postaci jest on super.

• Dziękuję 1
Opublikowano
....ta gąbka ma duże oczka. Stąd zawsze polecam gęstą gąbkę. Ja używam takiego https://www.akwarystyczny24.pl/eheim-prefiltr-4004320-p-3116.html. Tyle ,że zamiast oryginalnych gąbek wkładam tam watę akwarystyczną ( bardzo gęsto- dużo). Pierwszy raz kubełek otworzyłem po 6 miesiącach i całkiem niepotrzebnie. Nie wierz w to jak Ci ktoś powie ,że przepływ spadnie. Owszem..ale prawie niezauważalnie. W takiej postaci jest on super.

Też tak się domyślałem że to może być wina gąbki.

Opublikowano
...zamiast prefiltra który Ci pokazałem załóż po prostu bardziej gęstą gąbkę.

Wiesz co andrzeju,kupię sobie taki jaki ty podałeś i gęstą gąbkę i zobaczymy co lepiej się sprawdzi;)

Opublikowano

A ja bym poddał rozważaniu fakt co to był za "syf". Bo jeżeli kolonie bakterii uznamy za taki syf, to prefiltr nic nie zmienia ;) A wygląd owych kolonii jest bezsprzecznie łudząco podobny do typowego "syfu" :)