Skocz do zawartości

Parametry wody po 6 dniach od startu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie lubię cię

Może zakończ tą zabawę w podchody i napisz wprost czy jak każdy świadomy akwarysta a nie młodzianek:D przełożyłeś choć 1 litr złoża do tej nowej 375ki z tych dwu innych akwariów? - co nie raz już na tym forum wyszło nawet zupełnie nie dawno.

Gości po 23 postach bełkotu o starcie i parametrach wody wreszcie napisał że cały kubeł jest podpięty ze starego baniaka.

.

Dla mnie to nie byl belkot tylko prosilem o porady. Nie musze znac sie na wszystkim! dlatego tez chcialem sie poradzic doswiadczonych akwarystow.

Nikt nie jest idealny.

To by bylo na tyle

Opublikowano
Kolego Greekzi ja ani deccorativo nie mówimy nic o wpuszczaniu wszystkich ryb na głęboką i świeżą wodę.

A gdzież ja coś takiego sugerowałem? ;)

Pisaliśmy tylko o bezsensowności wpuszczania starterów po to aby one przyspieszyły cykl azotowy , bo tak naprawdę pożywką dla bakterii będzie sam pokarm.

No niestety nie będzie to to samo. Bo to co kultywuje Kolega deccorativo to zrobienie biologii i pozwolenie większości bakterii na przejście w stan spoczynku. A metoda ciągła, czyli ze starterami (albo jak kto woli z regularnym "dorzucaniem do pieca") pozwala tego uniknąć. Wierz mi, żadne starty nie przechodziły u mnie tak płynnie i bezpiecznie jak te, gdzie jakieś ryby pływały już w akwarium od pierwszych dni.

A niby dlaczego te startery mają się męczyć w wodzie w której wiemy, że są złe parametry. I tyle

Już Ci wyraźnie napisałem, że nie chodzi o trzymanie w wodzie o złych parametrach. W takiej metodzie chodzi o mikroilości, które ciężko wykryć nawet testami, zresztą wszystko stosunkowo szybko przechodzi do najmniej szkodliwych azotanów.