Skocz do zawartości

Parametry wody po 6 dniach od startu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Molinezja tez rybcia i potrzebuje również godziwych warunków.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem wpuszczania starterów, wiem iż niektórym się wydaje że taki welonek czy inna ryba(molinezja , gupik....) znosi gorsze warunki i przeżyje nawet w kranówie, czy gnojówce - ale na pewno nie jest im z tym dobrze.

Dlatego jak pisałem zapodaj trochę pokarmu i czekaj.

Opublikowano

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem wpuszczania starterów, wiem iż niektórym się wydaje że taki welonek czy inna ryba(molinezja , gupik....) znosi gorsze warunki i przeżyje nawet w kranówie, czy gnojówce - ale na pewno nie jest im z tym dobrze.

.

Ja też

Świadome propagowanie metody startu polegającej na zadawaniu cierpienia zwierzętom i na dodatek nazywanie tego metodą po Bożemu to IMHO zaprzeczenie idei tego forum.

Tym bardziej że mamy wiele innych metod startu na prawdę po Bożemu czy także innych szybkich i skutecznych, ale bez świadomego narażania ryb na cierpienia i to bez względu z jakiego biotopu pochodzą - to też życie.

Opublikowano

Dlatego jak pisałem zapodaj trochę pokarmu i czekaj.

Zgadzam się w 100% dlatego też tak ciężko rozstać mi się z moimi aktualnymi obsadami tym bardziej ze 99% sam wychodowałem, i oczywistym jest, że też nie wpościłbym ich prosto do kranówki :)

Dlatego odczekałem te kilka dni i zdecydowałem się na 2 zwiadowców.

I tak jak pisałem wcześniej, rybka nic nie jest pływają zadowolone i co też jest kolejnym plusem, korzystają z kryjówe, i czasem znikają na jakiś czas więc to też dla mnie dobra sprawa, bo dzięki temu wiem, że w przyszłości pyśki też będą miały szanse aby się w nich pochować

Parametry na dziś:

NO3 - 10

NO2 - <0,01

GH - 8

Kh - 6

Ph- 7.2

Opublikowano

Dlatego odczekałem te kilka dni i zdecydowałem się na 2 zwiadowców.

Nie lubię cię

Może zakończ tą zabawę w podchody i napisz wprost czy jak każdy świadomy akwarysta a nie młodzianek:D przełożyłeś choć 1 litr złoża do tej nowej 375ki z tych dwu innych akwariów? - co nie raz już na tym forum wyszło nawet zupełnie nie dawno.

Gości po 23 postach bełkotu o starcie i parametrach wody wreszcie napisał że cały kubeł jest podpięty ze starego baniaka.

A u ciebie nie jest identycznie.?? bo wystarczy przełożyć część złoża. U ciebie 1-2 litry.

Jeśli nie to to zrób i za 2 dni wpuszczaj ryby bez tych zwiadowców.

Robimy to na każdej wystawie czyli pusty baniak organizatora lub nasz +100% wody z kranu do tego podpinamy kubeł z dojrzała biologią i jak temperatura i pH OK - siup pełna pokazowa obsada ryb.:D

Zrób żonie niespodziankę i zrób to samo.

Opublikowano
Przelałem ze "starego baniaka" 5l :) ale dziś będę robił podmiane w tych 2 zbiornikach. Dodać jeszczcze tej wody czy te 5l wystarczy ?

Jak ty się kolego uchowałeś :rolleyes:

Stara woda jest zawsze do wylania do kanalizacji.

Przełóż 2 litry złoża z filtrów ze starych akwariów nie wiem co tam masz i ile bo nic nie napisałeś w tym swoim temacie- ani o filtracji w 375l ani co tam dałeś lub co tam siedziało nie wiem, Matrix, grys koralowy, rurki ceramiczne - co?????? ile tego jest???????

Opublikowano

Przelałem ze "starego baniaka" 5l :) ale dziś będę robił podmiane w tych 2 zbiornikach. Dodać jeszczcze ?

-- dołączony post:

Jak ty się kolego uchowałeś :rolleyes:

Stara woda jest zawsze do wylania do kanalizacji.

Przełóż 2 litry złoża z filtrów ze starych akwariów nie wiem co tam masz i ile bo nic nie napisałeś w tym swoim temacie- ani o filtracji w 375l ani co tam dałeś lub co tam siedziało nie wiem, Matrix, grys koralowy, rurki ceramiczne - co?????? ile tego jest???????

Filtracja narurowa, 4 korpusy biologi zapchane 2kg matrixu i 1,5kg grysu koralowego

Opublikowano
Przelałem ze "starego baniaka" 5l :) ale dziś będę robił podmiane w tych 2 zbiornikach. Dodać jeszczcze ?

-- dołączony post:

Filtracja narurowa, 4 korpusy biologi zapchane 2kg matrixu i 1,5kg grysu koralowego

D..a - nie dogadamy się.:rolleyes:

Pytania dodatkowe:D

1/ Czy w narurowcu 2kg??? czy litry Matrixa i 1,5kg grysu koralowego to nowe złoża prosto ze sklepu czy też wcześniej siedziały w tych dwu starych akwariach.

2/ Proszę podać jaka jest obecnie filtracja i od kiedy to pracuje oraz wyliczyć ile i co siedzi w filtracji dwu starych akwariach.

Opublikowano

Sorry za niedokładny opis ale mi 1.5 roczny brzdąc biega cały czas i odpisuje "połowicznie"

tak masz racje 2l matrixu i 1,5kg grysu koralowego, prosto ze sklepu, które pracują w korpusach od 8 dni

W pozostałych 2 akwariach są jedynie filtry wewnętrzne, z racji na mały rozmiar. Sa tam wkłady gąbkowe, tamta filtracja pracuje ponad rok

Poprawka bo zaraz pomyślisz, że rok temu ostatni raz czyściłem filtry :)

Wkłady były czyszczone 2 tyg temu