Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Labidochromis Perlmutt nie bardzo mi się podoba, choć na żywo nie widziałem

To jedna z tych ryb, która prawdziwe wrażenie robi właśnie na żywo, ma to ukryte "to coś", którego nie oddadzą zdjęcia ;)

Opublikowano
A nie myślałeś o zakupie w Aquaafrika? patst20 po co Ty takie bzdury wypisujesz i tylko mącisz? Skup się na odpowiednim doborze gatunków do swojego akwarium bo akurat propozycje kolegów led4grow i Bezpryma są w porządku. Socolofi bym sobie odpuścił bo tak jak pisze Bezprym jest to dość nieobliczalna decyzja w tym przypadku ;)

Nie byłem w Aquaafrika, a do TanMal mam 100km więc podjądę i sam zdecyduję, które wyłowić, jakoś boję się kupować zwierzaki przez internet.

Socolofi odpada w takim razie... Coś dla kontrastu jeszcze polecicie?

Mamy już:

Cynotilapia afra red top Chewere

Pseudotropheus msobo Magunga

Przydałoby się coś pod czerwony, co powiecie na Pseudotropheus perspicax red top Ndumb ?

-- dołączony post:

To jedna z tych ryb, która prawdziwe wrażenie robi właśnie na żywo, ma to ukryte "to coś", którego nie oddadzą zdjęcia ;)

Coś jak rdzawy? Bo na zdjęciach niby też tak różnie, a w rzeczywistości wielu posiadaczy poleca, z tym, że np. na mnie młodzież Sprengerae nie zrobiła wrażenia, aczkolwiek na hodowli było słabe światło :(

Opublikowano

Dokładnie tak jak Rdzawy ;) i właśnie tą rybę bym Ci polecał pod kontrast ;) tutaj masz kilka zdjęć moich ryb i teraz musisz jeszcze użyć wyobraźni żeby zobaczyć te piękne refleksy i odbłyski na fioletowych bokach zależne od tego pod jakim kątem ryba wpłynie pod światło ;)

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=14723

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=14676

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=14436

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=14417

Opublikowano

To już wstępnie obsada jest, a co powiecie o Cynotilapia Hara Gallireya Reef, bo nikt się na jej temat nie wypowiedział, a widzę, że koledzy macie w swoich szkiełkach?

Opublikowano

Hara jest bardzo urokliwą rybą, u mnie rządzi w zbiorniku, ale są to bardzo łagodnie prowadzone rządy. Rozgania bijące się towarzystwo i pilnuje swojej groty, ale nie tak, że żadna ryba nie może wpłynąć w jego teren także to też jest bardzo fajna opcja.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Gdzieś kiedyś na forum przypadkiem natknąłem się na spis wielu gatunków ryb z Malawi wraz z krótkim opisem wymagań; temp. wody, stopniem agresywności i żywienie, ale nie mogę tego odnaleźć. Ma ktoś pojęcie?

Opublikowano
Gdzieś kiedyś na forum przypadkiem natknąłem się na spis wielu gatunków ryb z Malawi wraz z krótkim opisem wymagań; temp. wody, stopniem agresywności i żywienie, ale nie mogę tego odnaleźć. Ma ktoś pojęcie?

http://www.cichlid-forum.com/profiles/category.php?cat=2 Tutaj też sporo znajdziesz opisów ryb jeziora Malawi

-- dołączony post:

Nie byłem w Aquaafrika, a do TanMal mam 100km więc podjądę i sam zdecyduję, które wyłowić, jakoś boję się kupować zwierzaki przez internet.

Socolofi odpada w takim razie... Coś dla kontrastu jeszcze polecicie?

Mamy już:

Cynotilapia afra red top Chewere

Pseudotropheus msobo Magunga

Do tej obsady by skontrastować ryby polecam właśnie Cynotilapia Hara. U mnie jak narazie jest raczej spokojna. Podobnie jak u Matika kupowana w Aqauaafrika więc i charaktery podobne :D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Trochę poszperałem w tych bazach i wychodzi, że żywieniowo nie bardzo to dobrałem, bo:

Pseudotropheus msobo Magunga - roślinożerna

Cynotilapia sp. "hara" - wszystkożerna

Cynotilapia afra red top Chewere - nie znalazłem w bazach, ale jeśli tak jak Likoma to mieśożerna

Opublikowano
Trochę poszperałem w tych bazach i wychodzi, że żywieniowo nie bardzo to dobrałem, bo:

Pseudotropheus msobo Magunga - roślinożerna

Cynotilapia sp. "hara" - wszystkożerna

Cynotilapia afra red top Chewere - nie znalazłem w bazach, ale jeśli tak jak Likoma to mieśożerna

Magunga to jest Metriaclima, a nie Pseudotropheus. M. Msobo Magunga jest wszystkożerna , Hara także. Chewere w tej chwili pełna nazwa brzmi Cynotilapia zebroides Chewere i jest to całkowicie inna ryba niż Cynotilapia zebroides Red top Likoma. Chewere jest raczej wszystkożerna natomiast Likoma typowy mięsożerca. Jeśli wybierzesz M. Msobo Magunga i C. Hara, a do tego dołożysz albo Chewere albo Likomę to poradzą sobie dietetyczne.

• Dziękuję 1