Skocz do zawartości

Obecne parametry wody.Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Okej pozbęde sie tej zalegającej karmy :)

Pożywkę warto wrzucić więcej niż raz, ale nie regularnie co 2 dni. Gdy zobaczysz już, że cały cykl azotowy się "przetarł" wtedy (a najlepiej wtedy, gdy widzisz, że NO3 już stale rośnie, a NO2 spada) dorzucasz kolejną porcję. Bakterie nie mając czego przetwarzać zmniejszają swoją populację, dlatego powinno się w ten sposób "dotrzeć" biologię, dając szczepom bakterii dodatkowego kopa ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Bakterie nie mając czego przetwarzać zmniejszają swoją populację,
Ale nie znikają tylko przechodzą w stan "uśpienia" i trochę im to zajmuje IMHO nie ma co się przejmować dodawaniem kolejnej pożywki przed skończeniem cyklu. Chyba że on przebiega "problematycznie" lub gdy zamierzamy wpuścić na raz dużo sporych ryb.

Oczywiście takie dokarmianie nie zaszkodzi ale należy zwrócić uwagę aby z tą pożywką nie przesadzić ;).

Opublikowano

No tak to się tak ładnie nazywa "stan uśpienia" :) Niemniej ja właśnie piję to ilości aktywnych baterii. Raz wystartowana biologia bez problemu opanuje sytuację w baniaku, ale gdy na samym początku bakterii aktywnych jest mało to może nastąpić krótkotrwały skok jednego z parametrów. Dlatego właśnie proponuję taki "start za safety carem", zamiast startu z pól startowych (jak wiemy przy tym pierwszym rzadziej zdarzają się wpadki i wypadki) ;) Bo oczywiście - pyszczaki to twarde sztuki i taki skok ich nie zabije, ale ja np. jestem wytrzymały na ból, co nie znaczy że nie mam unikać jego źródeł :) A poza tym jak zdarzają się ryby z odłowu to już w takiej sytuacji za nie bym nie ręczył.

Opublikowano
ale gdy na samym początku bakterii aktywnych jest mało to może nastąpić krótkotrwały skok jednego z parametrów.
Te skoki są zazwyczaj w granicach nie przekraczających dawek szkodliwych a znając pomysły niektórych osób startujących baniaki to dodadzą tyle tego "bezpiecznika", że zabezpieczony start będzie się ciągnął przez kolejne tygodnie :).
Opublikowano

Ja jednak uważam, że akwarystyka to nie wyścigi (zresztą właśnie mówi się, że to szkoła cierpliwości :) ) i lepiej postawić na opcję "przezorny zawsze ubezpieczony. Ten tydzień nas nie zbawi (bo gdzież się nam spieszy?), a można uniknąć ewentualnych problemów :)

Opublikowano

IMHO mierz tylko NO2 i zostaw te NO3 Zooleka a zakup test NO3 Saliferta lub JBLa bo wiarygodny wynik NO3 będzie ci potrzebny jak NO2 spadnie do 0,05ppm bo to czas wpuszczenia obsady i decyzji czy przed tem zrobić podmiankę i jak wielką, więc jeszcze daleko bo ciągle jesteś w fazie wzrostowej .

Przecież ci napisałem co robić na co czekać i co kupić, a czego nie mierzyć - nie czytasz?

Mierz tylko NO2 co drugi dzień, kup test albo lepiej wskazaną walizkę testów bo tam masz test na amoniak NH4 - to będziemy wiedzieli czy jeszcze przed tobą nie ma Everestu amonu do przerobienia z tej sypanej bez miary karmy czy został tylko azotyn NO2 do pokonania.