Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli mocniejszy mechanik nie wchodzi w grę to dołóż falownik. Każda opcja jest dobra...:rolleyes: Tylko nie pytaj jak masz je ustawić ponieważ musisz sam do tego dojść metodą prób i błędów. Pamiętaj- każdy baniak jest inny;)

Opublikowano
  Michal19796202 napisał(a):
Chyba jednak nie obędzie się bez tego falownika

W twoim przypadku to jest najlepsza opcja i zarazem skuteczna,żeby mieć odpowiednią cyrkulację w akwarium i czyściutkie dno bez żadnych zanieczyszczeń,odchodów ryb...

Sam w swoim akwarium 100x40x50(200l) mam mechanika,biologa+falownik(odpowiednio ustawiony) ,który zmiata wszystkie zanieczyszczenia z dna wprost do mechanika...

I co ważne jest to skuteczne ;)...

DanieL84 napisał(a):
Jeżeli mocniejszy mechanik nie wchodzi w grę to dołóż falownik. Każda opcja jest dobra...:rolleyes: Tylko nie pytaj jak masz je ustawić ponieważ musisz sam do tego dojść metodą prób i błędów. Pamiętaj- każdy baniak jest inny;)

DanieL84 Dokładnie tak jak piszesz...Ale wypadało by koledze trochę podpowiedzieć co i jak mniej więcej ;) ...

Ja u siebie mechanika mam na prawej bocznej szybie...Jego wylot mam skierowany na taflę wody trochę po skosie na tylną szybę...

Wylot z biologa mam z lewej strony,skierowany w dół po skosie na prawą stronę gdzieś w połowie długości przedniej szyby...

Falownik mam na tej samej stronie co mechanik,ale jego wylot mam ustawiony lekko w dół,tak aby nie zmiatał piasku...

Ogólnie ten filmik autorstwa kolegi stan powinien rozwiązać twój problem z ustawieniem odpowiedniej cyrkulacji ;)

CYRKULACJA WODY W AKWARIUM (biotop malawi) ponad 1000L - YouTube

Mam jeszcze pytanie odnośnie oświetlenia.

Tak jak bajron1984 pisze,zadawaj pytania w odpowiednich działach do tego przeznaczonych,a szybciej otrzymasz pomoc,no i nikt nas nie pogoni za OT ;)...

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi, chyba zostanę przy obecnej filtracji, jedynie pokombinuje z ustawieniem. Dziś okazyjnie kupiłem za śmieszne pieniądzę falownik JVP 110 2000l/h . Wiem że to chińczyk i nieduża moc, ale to mam być tylko wspomagacz głównie do "natlenienia akwarium". Z filtrem mechanicznym miałem tylko taki problem, że on owszem ma moc jak na te 200l, przy skierowaniu go w górę w taflę, tafla poruszona, ale woda niżej ledwo się poruszała. Myślałem nad kupnem tego Aquaela 2000l/h, ale po konsultacjach z Wami i przemyśleniach stwierdziłem, że ten Aquael 2000l/h raczej niewiele pomoże gdybym go chciał zastosować równocześnie do natlenienia i ruchu ogólnego wody ( ma za wąskie gardło i będzie miał za wysoko wylot)jak na potrzeby malawi gdzie będzie na dnie pełno kup i kamienia które jeszcze spowalniają ruch ogólny wody. Sprobuje umiejscowić mechanika z gąbką na prawym boku baniaka całkiem na dole tyle ile można i przy szybie tylnej a wylot puścić prostopadle wzdłuż tylnej szyby w kierunku drugiego boku (sprobuje schować go za kamieniami) a falownik po lewej stronie pod taflą wody z wylotem delikatnie na powierzchnię

i po skosie na środek przedniej szyby. Być może da to efekt:-) . Napewno dam znać czy ta opcja się sprawdziła. Ewentualnie czekam na sugestie, opinie. Pozdrawiam:)

Opublikowano
Dziękuję za podpowiedzi, chyba zostanę przy obecnej filtracji, jedynie pokombinuje z ustawieniem. Dziś okazyjnie kupiłem za śmieszne pieniądzę falownik JVP 110 2000l/h . Wiem że to chińczyk i nieduża moc, ale to mam być tylko wspomagacz głównie do "natlenienia akwarium".

Teraz już brakuje tylko odpowiedniego ustawienia wylotów i wszystko powinno być ok ;)...

Oczywiście pytaj w razie problemów...Powodzenia :)...

Opublikowano

No właśnie jak to mówią co nagle to po diable. Wczoraj wieczorkiem podpiąłem ten falownik i mam wrażenie że jednak mogłem kupić mocniejszy. No nic spróbuje poczekać i jak już zrobię wystrój to sprawdzę jeszcze raz, najwyżej kupie taki 2500-3000l/h

-- dołączony post:

Napisz czy jezeli jednak kupie ta glowice 2000l/h i w mechaniku zastapie nia ta obecna to obędzie sie bez falownika?W pogotowiu zawsze bede mial ta 1000l/h, ale czy teoretycznie ten JBL i np. Glowica 1500-2000l/h da rade w tym akwarium? Planuje ok 10 sztuk pyszczaka saulosi

Opublikowano
Napisz czy jezeli jednak kupie ta glowice 2000l/h i w mechaniku zastapie nia ta obecna to obędzie sie bez falownika?W pogotowiu zawsze bede mial ta 1000l/h, ale czy teoretycznie ten JBL i np. Glowica 1500-2000l/h da rade w tym akwarium? Planuje ok 10 sztuk pyszczaka saulosi

Głowica 2000l/h spokojnie da radę w twoim zbiorniku,nawet bez falownika...

Jak by cyrkulacja była za duża,to zawsze na głowicy można ją troszkę skręcić...

Opublikowano
No właśnie jak to mówią co nagle to po diable. Wczoraj wieczorkiem podpiąłem ten falownik i mam wrażenie że jednak mogłem kupić mocniejszy. No nic spróbuje poczekać i jak już zrobię wystrój to sprawdzę jeszcze raz, najwyżej kupie taki 2500-3000l/h

Dokładnie tak jak napisałeś. Zrób wystrój, wpuść rybki w swoim czasie i wtedy dopiero kombinuj z cyrkulacją w akwarium. Będziesz wtedy mógł obserwować czy odchody są prawidłowo zbierane z dna.Według mnie ten Aquael 1000l/h +falownik dadzą spokojnie radę.

Opublikowano
Wami i przemyśleniach stwierdziłem, że ten Aquael 2000l/h raczej niewiele pomoże gdybym go chciał zastosować równocześnie do natlenienia i ruchu ogólnego wody ( ma za wąskie gardło i będzie miał za wysoko wylot)jak na potrzeby malawi gdzie będzie na dnie pełno kup i kamienia które jeszcze spowalniają ruch ogólny wody.

..to są błędne przemyślenia.

Opublikowano

Witam ponownie! Ryby oddane. Akwarium w trakcie sprzątania, teraz musze się rozejrzeć za piaskiem i skałką, najlepiej wapieniem, bądź piaskowcem. Zależy co w jakiej cenie. Zakupiłem wczoraj Aquael Turbo 2000 gdyż cena byka prawie identyczna co Aquael Circulator 2000 a dodatkowy pojemnik o gąbka zawsze sie przyda. Oczywiście na głowicę założę tylko gąbkę, myślę że nadwyżka mocy zawsze się przyda. Mam nadzieję że wystarczy bo rzeczywiście jest spory i może być ciężko go dobrze schować, ale oglądałem pompę Resun, nie pamiętam modelu, też 2000l/h ale to dopiero kobyła. Jak coś to będę informował, pytał, trzymajcie się.

-- dołączony post:

Witam ponownie.Podczas czyszczenia okazało się, że zassało mi kilka sztuk młodych molinezji do kubełka JBL. Kubełek ma oczywiście założony oryginalny koszyczek na wlot z dość żadkimi otworami i musiałbym bym chyba zastosować jakiś prefiltr. Tylko gąbka czy może coś takiego:

Stalowy prefiltr na rurkę 16mm - PLANTA GARDEN (5453393401) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

. Poradźcie mi jeszcze czy pojedynczy mocniejszy kubełek np. JBL e1501 nie sprawdziłby się podobnie do tego mechanika Aquael i JBL e901 razem wziętych? Wiem że dużo kombinuje, ale znalazłem używane JBL e1501 na OLX i nie wiem czy warto zaryzykować. Zwolniło by się trochę miejsca zajętego przez tego Aquael w baniaku.

Nie wiem czy to dobry pomysł. W razie czego mogę jeszcze tego Aquaela oddać do sklepu albo sprzedać

-- dołączony post:

Witam

Podczas czyszczenia okazało się, że zassało mi kilka sztuk młodych molinezji do kubełka JBL. Kubełek ma oczywiście założony oryginalny koszyczek na wlot z dość żadkimi otworami i musiałbym bym chyba zastosować jakiś prefiltr. Tylko gąbka czy może coś takiego:

Stalowy prefiltr na rurkę 16mm - PLANTA GARDEN (5453393401) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

. Poradźcie mi jeszcze czy pojedynczy mocniejszy kubełek np. JBL e1501 nie sprawdziłby się podobnie do tego mechanika Aquael i JBL e901 razem wziętych? Wiem że dużo kombinuje, ale znalazłem używane JBL e1501 na OLX i nie wiem czy warto zaryzykować. Zwolniło by się trochę miejsca zajętego przez tego Aquael w baniaku.

Nie wiem czy to dobry pomysł. W razie czego mogę jeszcze tego Aquaela oddać do sklepu albo sprzedać :(

Opublikowano
Podczas czyszczenia okazało się, że zassało mi kilka sztuk młodych molinezji do kubełka JBL. Kubełek ma oczywiście założony oryginalny koszyczek na wlot z dość żadkimi otworami i musiałbym bym chyba zastosować jakiś prefiltr. Tylko gąbka czy może coś takiego:

http://forum.klub-malawi.pl/filtr-kubelkowy-prefiltr-p349089.html#post349089 przeczytaj post nr 5. Wg mnie lepiej zda egzamin jak ten metalowy.