Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.05.2021 o 21:54, triamond napisał:

Można też zamówić gąbkę filtracyjną o danym ppi dociętą do danego kształtu wg rysunku, z otworami itd. (np. Bogmar sp.j z Łodzi).

Witam, 

Bogmar - Potwierdzam, firma tnie gąbkę na konkretny wymiar. W sumie to chyba jedyna firma na rynku która wykonuje takie rzeczy w ilościach detalicznych. Kiedyś był Wodatech, ale od kilku lat nikt na rynku nie ciął w małych ilościach. Ja zamówiłem od razu 3 gąbki i produkt dostarczony został zgodnie z zamówieniem :)

Polecam :)

Opublikowano
10 godzin temu, ziemniak napisał:

Ja również polecam - poziomica i świeży nóż techniczny "do tapet". Wychodzi idealnie.

Jak nie było możliwości kupienia gąbki do kaseciaka to trzy razy próbowałem ciąć nożem do tapet. Kupiłem większą gąbkę i w ten sposób docinałem. Efekt był taki że nie udało mi się równo uciąć i gąbka albo za ciasno wchodziła do kasety, albo co gorsza puszczała bród bokiem który momentalnie zapychał złoże biologiczne które było za gąbką. Może gdyby to była mała gąbka, mały kaseciak, to by się udało. U mnie wchodzi gąbka 50x25x5 cm (akwarium 840l). Przy takiej dużej płachcie pomyłka o 3mm gdzieś na środku powoduje że gąbka ląduje w koszu wraz kasą na nią wydaną. Pewnie komuś by się udało nawet własnoręcznie dobrze dociąć i zachować nawet kąt prosty na na boku grubości 5mm - jednak mi się nie udało ;) 

Dlatego tak długo szukałem kogoś kto mi dotnie gąbkę co do milimetra. Oczywiście nie jest to żadna reklama tej firmy. Piszę, bo pamiętam że wiele osób szukało kogoś kto dotnie co do mm. Takie gąbki nie są wieczne i co parę lat trzeba wymieniać.

• Lubię to 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.09.2021 o 15:25, iquitos68 napisał:

Witam, 

Bogmar - Potwierdzam, firma tnie gąbkę na konkretny wymiar. W sumie to chyba jedyna firma na rynku która wykonuje takie rzeczy w ilościach detalicznych. Kiedyś był Wodatech, ale od kilku lat nikt na rynku nie ciął w małych ilościach. Ja zamówiłem od razu 3 gąbki i produkt dostarczony został zgodnie z zamówieniem :)

Polecam :)

Witaj , jeżeli często docinasz gąbki są na allegro gotowe urządzenia do tego celu. Ja kiedyś gdy był kryzys wycinałem taką metodą plexi. Jeżeli posiadasz dobry prostownik do ładowania akumulatorów możesz wykonać to sam. Potrzebny jest drut oporowy, sprężynka która go naciągnie i trochę chęci. Poniżej masz link, to chyba lepiej zobrazuje jak coś takiego wykonać.
pozdrawiam.

• Lubię to 3