Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bękart inaczej bastard to dziecko nieślubne ewentualnie z nieprawego łoża. Więc to raczej nie tyczy się związku kazirodczego.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Widzę, że teoretyzujesz. Przejdźmy do praktyki. Pierwsza opcja ma uzasadnienie, nie można stwierdzić czy ryby z odłowu są ze sobą spokrewnione (wiem, można, DNA :))Teraz druga opcja. Żeby mieć pewność, że nie będziemy "produkować" bastardów, samice powinny pochodzić z innego źródła niż samce. Jest to możliwe, kupujemy samice tu, a samce tam. Praktycznie to jest mało realne. Koszty są duże i akceptowalne jedynie dla hodowców. W tym wypadku na pewno nie mamy z tym do czynienia. Większość akwarystów (można to przybliżyć do 100%) budując obsadę, kupuje 8-10szt. młodych ryb z danego gatunku (można chyba założyć, że z takim przypadkiem mamy do czynienia) Zgodzisz się chyba ze mną, że prawdopodobieństwo pokrewieństwa w tym wypadku jest praktycznie 100%-we.

Ryby z takiego tarła są bastardami.

Napisałeś, że taka sprzedaż jest "rozpowszechnianiem bastardów" - otóż wcale nie musi być, a Ty stwierdzasz kategorycznie. Myślę, że sporo jest osób, które jednak kupią ryby z dwóch źródeł, a trzeba też wziąć pod uwagę jak coraz bardziej przystępny staje się odłów ;)

Opublikowano
Napisałeś, że taka sprzedaż jest "rozpowszechnianiem bastardów" - otóż wcale nie musi być, a Ty stwierdzasz kategorycznie. Myślę, że sporo jest osób, które jednak kupią ryby z dwóch źródeł, a trzeba też wziąć pod uwagę jak coraz bardziej przystępny staje się odłów

Znowu teoretyzujesz. Kupujący ryby z odłowu stanowią odsetek procenta i kupują takie ryby tylko z tego powodu, że nie są w stanie kupić tych ryb z hodowli. Kupujących z dwóch źródeł, oddzielnie samce i samice jest jeszcze mniejszym odsetkiem. Próbujesz udowodnić coś o czym nie masz pojęcia. Pyszczaki są rybami haremowymi, co w oczywisty sposób utrudnienia zakup samych samic. Nie twierdzę, że to niemożliwe, ale ile osób wyda na rybę ok.100zł. I więcej? Na pewno nie sporo.

Ja wydałem ok. 80zł. za samice O. tetrastigma.

Konkludując, twoje tezy są czysto teoretyczne.

Opublikowano

Hehe, najpierw piszesz, że teoretyzuję, a po chwili, że próbuję coś udowodnić. Uśmiecham się tylko na Twoje autorytatywne stwierdzenia, i tyle ;) A Ty się przy tym burzysz, myśląc że się mam zamiar z Tobą kłócić :)

Opublikowano
Hehe, najpierw piszesz, że teoretyzuję, a po chwili, że próbuję coś udowodnić. Uśmiecham się tylko na Twoje autorytatywne stwierdzenia, i tyle A Ty się przy tym burzysz, myśląc że się mam zamiar z Tobą kłócić

1) Teorię się udowadnia. Jak teoria wychodzi w praktyce, to inna kwestia.

2) Burzysz?...kłócić? Dyskutuję. Dyskusja polega na wymianie poglądów popartych argumentami. Tobie widać ich brakuje.

Przepraszam za OT. Obiecuję, że to ostatnie :)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.