Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukam grzałki do swojego akwarium. Obecna która dostałem od poprzedniego właściciela Juwel 200W coś szwankuje albo ten typ tak ma.

Mianowicie włącza się na 5 min po czym robi 10 przerwy i od nowa. Na termometrze nie idzie zaobserwować różnicy.

Grzałka zamocowana pod kątem 45* pod wylotem wody.

Jakiego producenta wybrać i czy warto dopłacić np do eheima w stosunku do aquael?

- aquael 300w 45zl

- jager 300w 98zl

- jbl 300w 72zl

- itd

Mieszkam w domu jednorodzinnym i tak, po nocy temp w pokoju ok 20*C, popołudnie i wieczory ok 25*C.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Miałem Jagera na samym początku, używałem przez jakiś czas w mniejszym akwa jbla, a teraz wszędzie mam Aquael Gold.

Aquael - moim zdaniem chyba najlepsza grzałka z Twojego zestawienia, nie dość, że najtańsza, to najlepiej trzyma temperaturę, bardzo łatwo się ją ustawia, a jeśli masz czarne tło i ciemny wystrój to praktycznie jej nie widać.

Jager - lekko zamieszane ustawianie temperatury i różnie to bywało z jej utrzymaniem, grzałka "pstrokata" przez co widoczna przy każdym wystroju jeśli jej nie ukryjesz za jakimś modułem, albo kamieniem. Moim zdaniem nie warta ceny, a już na pewno tego żeby przepłacać jeśli mamy Aquaela ;)

JBL - u mnie była schowana w "kaseciaku", dobrze trzymała temperaturę i nic się z nią nie działo.

Strasznie masz ciepło w tym domu, podejrzewam że tak naprawdę nie potrzebujesz grzałki... Pomyśl o obniżeniu temperatury bo to niezdrowe dla organizmu ;):P

Opublikowano

Dla mnie optymalnie :-D przyzwyczajenie z akademika gdzie żywcem chcieli ugotować studentów :-D

Zrobiłem próbę i na chwilę obecną po nocy jak odlaczylem grzałke temperatura spadła do 23*C. Więc coś tam na wzbudzenie by się przydało.

Opublikowano
Miałem Jagera na samym początku, używałem przez jakiś czas w mniejszym akwa jbla, a teraz wszędzie mam Aquael Gold

Mateusz nie miałeś problemów z Aquael Gold? Swojego czasu poszła wieść, że Gold pękają. Może była jakaś wadliwa partia?

Opublikowano

Sam posiadam w swoim zbiorniku Aquael Gold 200w...

Tak jak MatiK napisał grzałka doskonale trzyma temperaturę,co ważne nie włącza się co chwilę ;)...

Pękania również nie zauważyłem w jej użytkowaniu w okresie około 2 lat... :)

Opublikowano

Teraz to mam poważny dylemat. Aquael Gold 300w jest w tej samej cenie co jbl protemp 300W.

Jednak aquael daje 2 lata gwarancji a jbl 4.

I chyba jednak stanie na jbl ;-)

Opublikowano
Teraz to mam poważny dylemat.

Dzięki koledze rafikowi który sprowadził dla siebie i dla mnie nowość z Chin to ja testuję nowe rozwiązania grzałek.

8318f7e9e2f160d8gen.jpg

Ustawiasz gałą 25C i dokładnie tyle trzyma z histerezą 0,3 C.

U mnie baniak 300l ale temperatura po nocy 16C - lubię zimne mieszkanie ale w baniaku mogę ustawić nawet 30C i trzyma a mogę wpiąć jakby co jeszcze drugą grzałkę nawet 300W.

.

http://www.dx.com/p/1-3-lcd-300w-aquarium-tank-digital-heater-107437

masz większy dylemat bo policz z kosztem przesyłki.

Opublikowano

Henryku jaka długa jest ta grzałka?

I czy próbowałeś czy można podłączyć inna grzałkę zamiast tej z zestawu? Innymi słowy czy jak np padnie ta grzałka to można podłączyć jakąkolwiek inną?

Opublikowano

Nie wypada zabierać tematu rafikowi :D więc krótko.

Trzeba by w dziale Testownia coś napisać - ustalimy.

Grzałka jest ze stali nierdzewnej mocy 300W i ma długość 28cm. sorry błąd był

Jak ja się znam na wtyczkach:D to możesz wyciągać wszystkie swoje rozregulowane grzałki byle nie pęknięte i nie spalone i za pomocą tego podłączyć do tej kostki od tego Chińczyka

ADAPTER przejściówka wtyk USA - gniazdo POLSKA PL (5908529377) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/59/08/52/93/5908529377@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@59/08/52/93@@AMEPARAM@@5908529377

ale sam jeszcze nie próbowałem:D

Wojtek już dawno to testuje. Pisał mi że typowy chińczyk coś odpadło, nie ma finezji ale u mnie wszystko idealnie. Pewno jak to z chińczykami - jak trafisz. Jest jeszcze Mercedes heater marki Weipro ale cena odstrasza, ale ma oddzielny wyświetlacz do temperatury zadanej i drugi do odczytu.

Mam do testowania jeszcze drugi chiński wynalazek ale ten z fotki jest lepszy bo ma czujkę temperatury na długim przewodzie i pomiar temperatury może być daleko od elementu wykonawczego czyli samej grzałki.

• Dziękuję 1