Skocz do zawartości

Witam z opolskiego - nowe 200l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie. Tak jak mówiłem wczesniej ze bede moje 126l zamieniał na 200l w niedlugim czasie to własnie ten czas nadchodzi . Kupiłem już nowy baniaczek 200l (wymiary stand.) tylko akwa dopiero bede miał w sobote u siebie ale tyle to juz wytrzymam.Teraz moje pytanie a w zasadzie prosba o pomoc w nowej aranżacji aqwa . Bo mooj dotychczasowy baniaczek 126l jakos wiekszosci nie przypadl do gustu. w srodku mam kamienie piaskowca żółtego ale troszke jest problem z cxyszczeniem . Jednak porowata struktura kamienia daje sie we znaki i nawet szorowanie twarda szczotka nie pomaga. Chyba przejde na serpentynit jak polecaliscie bo chyba duzo latwiej oczyscic powierzchnie kamienia. Prosze o porady odnosnie rodzaju kamienia czy to dobry pomysl czy moze jeszcze cos innego no i o sposobie ułożenia i rozmieszczenia . może ktos podesle jakies przykladowe zdjecia. pozdrawiam . aaaaa moja obsada to narazie tylko yellow 2+4 ale bede chcial dolozyc tam jeszcze 1+3 rdzawego dobry pomysl?

Opublikowano

a po co czyścić kamienie?

nawet serpentynit, chcesz go wyciągać i czyścić czy wkładać ręce ze szczotą i stresować ryby?

Opublikowano

...też nie wiem po co chcesz czyścić kamienie ale domyślam się ,że z glonów. Jeżeli chodzi o glony to nie musisz ich czyścić ( chyba,że chcesz). Jeżeli chcesz czyścić z okrzemek(ów) to poczytaj tutaj http://forum.klub-malawi.pl/slimaki-military-helmet-poradzilem-okrzemkiem-glonami-t23610.html?&highlight=helmet+military .

Jeżeli chcesz umyć przed włożeniem to je po prostu umyj w wannie gorącą wodą z prysznica i szczotką.

Opublikowano
dokladnie chodziło mi o okrzemki

Helmety zrobią z zegarmistrzowską precyzją co widać na zdjęciach.

-- dołączony post:

kamienie oczywiscie wyciagnac oczyscic z okrzemków i glonow w sumie tez

...nie wyciągaj ich ręcznie i nie czyść bo szkoda stresować ryby a okrzemki znowu się pojawią a efektem będzie to ,że ryby będą się chować. Jeżeli ich nie chcesz hodować to wpuść Helmety jak w linku który Ci podałem.

Opublikowano
Malawi to glony, okrzemki to glony... Zostaw je na kamieniach i obserwuj przemianę. Ryby będą Ci wdzięczne.

Dokładnie tak jak pisze kolega, nie ruszaj tych glonów.

Jak będziesz miał nowe szkło to przełóż kamolce bez pucowania.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. tak jak pisalem wczesniej akwarium 200l już stoi na swoim miejscu. woda kamienie i wszystko przeniesione z poprzedniego 126l. Jednak to nie koniec bo aranzacja baniaczka nie jest ukończona i nie mam za bardzo pomyuslu jak by to miało wygladać. Za każdym razem jak coś ustawie to wyglada to dla mnie tak jak by w górnej czesci akwarium czegos mi brakowalo. góra taka pusta sie wydaje. pasowało by jakiś wysoki kamień ? macie jakieś przykłady zdjec jak by to moglo wygladac? I jeszcze jest drugi problem oprócz aranżacji środka akwa pozostał problem obsady . mam yellow 2+4 i chciałbym jeszcze rdzawe 1+3 . Tylko nie ma gdzie ich kupić. w zadnym zoologicznym (małych i duzych i supermarketach) nie moge znaleźc akurat tego gatunku. a może na forum ktoś posiada na sprzedaż narybek rdzawego . Możecie pomóc ?