Skocz do zawartości

Piersze akwarium malawi 140l 80x30x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Założyłem pierwsze akwarium malawi i nie wiem czy wszystko co posiadam i zrobiłem jest do końca dobrze jeśli nie to proszę o poprawkę :)

Akwarium 140l 80x30x50

Filtr wewnętrzny AQUAEL FAN-3 plus 700l/h

Grzałka Atman At-150W

Oświetlenie to paski LED o barwie zimnej

podłoże to piasek ze sklepu akwarystycznego o bardzo drobnej granulacji (nie wiem dokładnie ile)

kamienie pochodzą ze sprawdzonego źródła i to piaskowiec z zawartością wapienia ktory spokojnie podnosi ph wody do pewności wrzuciłem dodatkowo grys koralowy.

Niestety nie mierzyłem jeszcze ph bo od wczoraj jest akwa dopiero zalane :)

Poniżej dodaje link niestety zdjęcie słabej jakości... ale myślę że wystarczy.

http://forum.klub-malawi.pl/attachment.php?attachmentid=7865&d=1455365312

Proszę także o pomoc w doborze obsady : http://forum.klub-malawi.pl/pierwsza-obsada-akwarium-140l-80x30x50-t26827.html

Opublikowano

Akwa generalnie nie w moim guście ale ważne żeby Tobie się podobalo. W przyszłości pomysł o czymś większym bo przy takim litrazu jeden gatunek to max. Fajnie że jesteś z nami powodzenia

Opublikowano
Akwarium 140l 80x30x50

Z wymiarów, które podałeś wynika, że masz 120l, a nie 140l, ale to szczegół.

Zastanawia mnie to, że nie masz filtra biologicznego. Przy większym, dojrzałym, stabilnym i nie przerybionym zbiorniku jest to możliwe (sam to przerabiałem), ale w mniejszym akwarium przy sporej "produkcji" gówien przez nasze ryby bałbym się bez biologa.

Opublikowano

Tak jak pisze Timi, bez biologa nie pojedziesz.

Pomyśl nad zakupem kubełka i weź z dużym zapasem (nie jak piszą producenci -" dla zbiornika .....litrów), w Malawi trzeba przyjąć możliwości kubła w stosunku do faktycznej pojemności minimum X 2.

Czyli zbiornik 200 litrów - szukamy kubła dedykowanego dla 400-450 litrów.

Poza tym na pewno się rozkręcisz i za kilka miesięcy twój zbiornik urośnie.:D

No i nie śpiesz się z zarybieniem.

Powodzenia

Opublikowano

Brakuje filtra biologicznego, brakuje testów No2, No3, Nh4.

Brakuje chyba także, zapoznania się z podstawami zakładania akwarium, odsyłam kolegę do lektury. Bo za chwilę się spotkamy w temacie, "czemu mi zdychają rybki".

Także na chwilę obecną kubeł zimnej wody na głowę, uzbrój się w cierpliwość, skompletuj filtr biologiczny, przeprowadź start biologii i za miesiąc dopiero zacznij szukać obsady.