Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciał bym prosić o pomoc w doborze obsady w układach 1/3 do zbiornika 525l o nietypowych wymiarach 150x50x70cm w chwili obecnej mam 2 gatunki Labidochromis Mbamba Bay i Cynotilapia Hara Gallireya Reef w układzie 1/3

Opublikowano

Witaj.

Na pewno dodałbym którąś z odmian Pseudotropheus acei (itungi, ngara, luwala), gdyż są rybami pływającymi w toni, nie terytorialnymi i pasowały by do twojego wysokiego akwarium. Poza tym masz bardzo dużo możliwości. W przyklejonych masz wątki z przykładowymi obsadami. Wybierz ryby, które Ci się podobają, poczytaj o nich, a następnie wypisz je w kolejnym poście. Ktoś na pewno Ci wtedy doradzi, które wybrać.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam no więc już mam 3 gatunki w Obsadzie mianowicie doszła do nich Pseudotropheus Acei Ngara White Tail. Jakie jeszcze gatunki mogę wpuścić ?

Pysie które mi się jeszcze podobają to

Pseudotropheus Sp. Red Top Ndumbi

Labidochromis Hongi Sweden

Pseudotropheus Saulosi Coral

Melanochromis Auratus

Cynotilapia Afra Coube

Cynotilapia Afra Red Top Likoma

Nie ukrywam że chciał bym mieć w zbiorniku coś mniej znanego lecz równie szokującego swoimi kolorami ale nie znam za wielu gatunków. :D

Opublikowano
Labidochromis sp Perlmutt polecam ;)

Perlmutt za bardzo podchodzi kolorystycznie do C. Hara

Osobiście bym dorzucił C. Zebroides Cobue. Samiec jak uzyska kolor to wygląda jak by go ktoś pastelą pomalował , słabiej jest z samicami. Z wymienionych ryb Red Top Likoma jest ładna ale masz już pionowe pasy przy mbamba Bay. Natomiast wymieniony Hongi i Saulosi są to sztucznie wyhodowane ryby. Pozostałe Auratus i Ndumbi na ten moment nie zaskarbiły mojego gustu więc je pominąłem.

Obejrzyj sobie Cynotilapia Fainzilberi Lundo Island. Szukaj samca MC i samic OB, bardzo się wyróżniają kolorystycznie względem reszty pyszczaków, lecz tutaj muszą Ci się podobać niesymetrycznie porozrzucane plamy na ciałach ryb.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tylko nie przesadź z tym dorzucaniem gatunków, bo będziesz musiał swoje nietypowe rozciągać do 200 - 250 cm, jak miało to miejsce w moim przypadku. :D

Jak dla mnie wielka szkoda, że nie 150x70x50 - na pewno było by fajnie - chyba, że do swojego dorzucisz skalary - żarcik.

Opublikowano

Mortis może masz rację, ja C.Hara widziałem tylko na zdjęciach gdzie jest błękitna za to perlmutty są biało perłowe, ale to też jasno ubarwiona ryba

Opublikowano

Mortis przekonałeś mnie do couby kolor samiczek mi nie przeszkadza bo dla mnie nie liczy się tylko kolor ryby żeby nazwać ją ładną. Co do hary mój samiec jest wręcz śnieżno biały. Teraz moje pytanie jest takie ile jeszcze ryb mogę wpuścić by nie doprowadzić do przerybionego zbiornika na chwilę obecną planowana obsada to:

Labidochromis Mbamba Bay 1/3

Cynotilapia Hara Gallireya Reef 1/3

Cynotilapia Afra Coube 1/3

Pseudotropheus Acei Ngara White Tail 1/3

Opublikowano

Perez ma rację, brak żółtego. Może zastanowić się jak kolega radzi nad Red Red, Saulosi ( tylko zwykły Saulosi) ewentualnie Msobo Magunga. Moim zdaniem zostań czterech odmianach tylko zwiększ ilość samic do czterech sztuk. Chyba, że... można by jakiś piąty wcisnąć

• Dziękuję 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
    • Jeżeli tak bardzo zależy Ci na przepustowości, to rozważyłbym korpusy BB10. One mają większe średnice wewnętrzne, zatem woda powinna przez nie szybciej płynąć.
    • Pamiętam, że kiedyś na forum było o tym, że korpusy narurowe niezależnie od rozmiaru przyłącza i tak miały w środku przewężenie do chyba 1/2" i trzeba było je rozwiercać żeby uzyskać maksymalny przepływ. Nie chcę siać zamętu, ale może ktoś pamięta gdzie to było i które korpusy najlepiej kupić.
    • Witam. Dziękuje wszystkim za sugestie. Jak pisał Bojar na temat zaworów, zawory będą przed każdą sekcja mechaniczna i za nią. Zapomniałem na górnej sekcji mechanicznej dorysować zawór  Odległościami na rysunku pomiędzy elementami proszę się nie sugerować ponieważ jest to rysowane tak na oko   Zawory jakie będą najprawdopodobniej zastosowane: https://www.pvcu.pl/zawor-kulowy-pvcu-epdm-d-32-dn25-p-143.html   Co do miejsca i czy to wszystko się zmieści, Hmm Głębokość akwarium ma 70 cm, szafka będzie miała 80 cm, długość natomiast 180 cm. Jest to zbiornik 756 litrów którego miałem zakładać jakieś 4 lata temu ale kupno domu i związane z nim remonty spowodowały odstawienie projektu na bok. Czas jednak wrócić do akwarystyki Yaro dzięki za sugestie w kwestii grzałki. Faktycznie można by było ja zamontować w inny sposób. Co tez spowodowałoby więcej miejsca dla korpusów od biologii   Panowie dziękuje ślicznie za wszystkie sugestie jeszcze w wolnej chwili popracuje nad tym narurowcem i będę się dzielił pomysłami 
    • Dokładnie tak. U siebie mam na rurze wylotowej za wszystkimi korpusami. Mnie natomiast zastanawia inna kwestia. Czy koledze wystarczy szerokości szafki żeby to wszystko upchać. Ja mam 3 korpusy równolegle w szafce 60cm i jest prawie na styk, także łatwo nie będzie. W takim układzie jak niżej szerokość sekcji z korpusami to około 45cm.
    • Jakie problemy widzę? 1. Koszt, jednak to opinia subiektywna 2. Gdy przytka Ci mechaniki, pompa nie dostanie tyle wody na co pozwala jej przepustowość i będzie dochodziło do kawitacji 3. Grzałka, pomimo tego, że dajesz tam zaworek to opływ wody może być nie taki jak sobie życzysz i grzałka nie będzie do końca spełniała swojej roli. Budowę tego odcinka bym sovie odpuścił, a grzałkę wstawił bym w główny odcinek przepływu wody.
    • Na zwykłych kolankach 90 łatwiej chyba jest posklejać całość Ja mam biologię bez bypass i grzałkę za tym. Nie ma z tym problemów. Patrząc na Twój ostatni schemat dałbym zawory zaraz przed jak i za każda sekcją mechaników. Zbyt duża odległość to duży wypływ wody przy odkręcaniu korpusu co denerwuje przy serwisie Dodatkowo IMHO warto zastosować zawory rozkręcane co umożliwia rozłożenie instalacji na krótsze kawałki      
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.