Skocz do zawartości

Obsada Mbuna zbiornik 525l nietypowy 150x50x70cm

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj.

Na pewno dodałbym którąś z odmian Pseudotropheus acei (itungi, ngara, luwala), gdyż są rybami pływającymi w toni, nie terytorialnymi i pasowały by do twojego wysokiego akwarium. Poza tym masz bardzo dużo możliwości. W przyklejonych masz wątki z przykładowymi obsadami. Wybierz ryby, które Ci się podobają, poczytaj o nich, a następnie wypisz je w kolejnym poście. Ktoś na pewno Ci wtedy doradzi, które wybrać.

• Dziękuję 1

Witam no więc już mam 3 gatunki w Obsadzie mianowicie doszła do nich Pseudotropheus Acei Ngara White Tail. Jakie jeszcze gatunki mogę wpuścić ?

Pysie które mi się jeszcze podobają to

Pseudotropheus Sp. Red Top Ndumbi

Labidochromis Hongi Sweden

Pseudotropheus Saulosi Coral

Melanochromis Auratus

Cynotilapia Afra Coube

Cynotilapia Afra Red Top Likoma

Nie ukrywam że chciał bym mieć w zbiorniku coś mniej znanego lecz równie szokującego swoimi kolorami ale nie znam za wielu gatunków. :D

Labidochromis sp Perlmutt polecam ;)

Perlmutt za bardzo podchodzi kolorystycznie do C. Hara

Osobiście bym dorzucił C. Zebroides Cobue. Samiec jak uzyska kolor to wygląda jak by go ktoś pastelą pomalował , słabiej jest z samicami. Z wymienionych ryb Red Top Likoma jest ładna ale masz już pionowe pasy przy mbamba Bay. Natomiast wymieniony Hongi i Saulosi są to sztucznie wyhodowane ryby. Pozostałe Auratus i Ndumbi na ten moment nie zaskarbiły mojego gustu więc je pominąłem.

Obejrzyj sobie Cynotilapia Fainzilberi Lundo Island. Szukaj samca MC i samic OB, bardzo się wyróżniają kolorystycznie względem reszty pyszczaków, lecz tutaj muszą Ci się podobać niesymetrycznie porozrzucane plamy na ciałach ryb.

• Dziękuję 1

Tylko nie przesadź z tym dorzucaniem gatunków, bo będziesz musiał swoje nietypowe rozciągać do 200 - 250 cm, jak miało to miejsce w moim przypadku. :D

Jak dla mnie wielka szkoda, że nie 150x70x50 - na pewno było by fajnie - chyba, że do swojego dorzucisz skalary - żarcik.

Mortis przekonałeś mnie do couby kolor samiczek mi nie przeszkadza bo dla mnie nie liczy się tylko kolor ryby żeby nazwać ją ładną. Co do hary mój samiec jest wręcz śnieżno biały. Teraz moje pytanie jest takie ile jeszcze ryb mogę wpuścić by nie doprowadzić do przerybionego zbiornika na chwilę obecną planowana obsada to:

Labidochromis Mbamba Bay 1/3

Cynotilapia Hara Gallireya Reef 1/3

Cynotilapia Afra Coube 1/3

Pseudotropheus Acei Ngara White Tail 1/3

Perez ma rację, brak żółtego. Może zastanowić się jak kolega radzi nad Red Red, Saulosi ( tylko zwykły Saulosi) ewentualnie Msobo Magunga. Moim zdaniem zostań czterech odmianach tylko zwiększ ilość samic do czterech sztuk. Chyba, że... można by jakiś piąty wcisnąć

• Dziękuję 1