Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ivan, a co jest kłopotliwego w eheimie 2075? Mam go od dwóch lat i zero problemów, cichy i mocny. Z czyszczeniem żadnych problemów, a poza tym robisz to raz na X miesięcy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Jak dla mnie duzo szczelin, zakamarkow gdzie odklada sie szlam. Pompka do zasysu wody wyzionela ducha szybciej niz mozna sie tego bylo spodziewac. W chwili obecnej w 2 letnim filtrze jest juz to nie mozliwe by zalac filtr bez udzialu ust :) Jak dla mnie eheim przekombinowal chocby z zaworami i ich systemem przymykania na trybikach ktore sypia sie jak oszalale.

To jest tylko moja subiektywna opinia i napisalem co zmienilo sie wg mnie na "gorzej" w stosunku do profesionall 2.

Opublikowano
ale jak patrze to przepływ w unimaxie 700 jest taki sam jak jbl1501 i wynosi 1400l

Kolego źle patrzysz bo jeśli chodzi o moc i wydajność to Unimax 700 w porównaniu do JBL e1501 to zupełnie inna klasa filtra.

Moc pompy: Unimax 700 - 38W, a JBL e1501 - 15W

Maksymalny wydatek pomp (bez węży i złóż filtracyjnych) - Unimax 700 - 2250 l/h, a JBL e1501 - 1400 l/h

Przepływ wody w filtrze załadowanym mediami i z podpiętymi wężami: Unimax 700 - 1700 l/h, a JBL e1501 - 900 l/h

Opublikowano

Wolę gotowy filtr nie chce mi się bawić w ciecie kleje itp brak na to czasu chyba ze jest możliwość zakupienia gotowego kaseciaka. Wcześniej w akwa używałem filtra zewnętrznego w 240l tetrę ex 700 i byłem super zadowolony choć w sumie zakupiona była z 9 lat temu i do tej pory działa bez zarzutów u kumpla w akwarium ale wtedy jeszcze robili porządny sprzęt.

A co sadzicie o takim filtrze

JUWEL BIOFLOW 8.0, OK. 1000 L/H (5551808223) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Jęsli mam na wysokosc w szafce 58cm uda mi sie upchnac w niej unimaxa 700 czy niestety lepiej zastosowac przy tej wysokości unimax 500 i zasypac dodatkowo miejsce na filtr uv.

Opublikowano

Cena tego JUWELA jest powalająca, a pompa tylko 1000l/h. Za ok. 150 zł zrobisz kaseciaka z pompą Atmana AT-306 o wydajności 2000l/h a jak masz środki to kupisz dużo mocniejszą pompę z płynną regulacją na sterowniku.

Jesli jednak nie chcesz się bawić w klejenie kasety to pomyśl o narurowcu lub kubełku. Tego Juwela raczej sobie odpuść.

Opublikowano

Kleic mi sie nie chce brak zdolności więc sobie odpuszczam stanie na kubełku

tylko jest problem z dobraniem wysokości filtra bo w szafce jest 58cm i zakupił bym unimax 700 2 szt ale boje się ze na wysokości będzie z nimi problem jak maja po 54cm

Opublikowano

Nie ma sensu kupować 2x unimax700. Kup jeden a za drugi kupisz falownik do akwarium. Załóż prefiltr jak radziłem a z cyrkulatorem będzie Ci śmigać jak należy.

Opublikowano

Pytanko dla posiadaczy unimax 700 czy 58cm wysokości wewnątrz w szafce wystarczy by go zamontować czy jest w tym problem chyba ze zamienić je na 2 unimax 500 bo te są niższe już

Opublikowano

Zakupiony został jednak narazie jeden filterek unimax 500 jak dojedzie baniak to akupi sie drugi taki sam b powinny dac rade z filtracja.

Kolejny problem jakimi złożami je zasypać by fajnie to działało.

Rozważam zakup kolejnych ceramik

AZOO BIO-GLASS 3l ___ Profes. wkład biologiczny (5570305751) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/55/70/30/57/5570305751@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@55/70/30/57@@AMEPARAM@@5570305751

do nich dołożenie biobali

BIOBALE BIOKULKI BACTOBALE 5l 150szt śr.30mm WKŁAD (5246934722) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

w miejsce przewidziane na lampe uv.

oraz włożenie w koszyk legendarnego matrixa

SEACHEM MATRIX 2l wkład biologiczny pow 1l/700m2 (5394199406) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

co byście dodali do nich.

Opublikowano

Wystarczy że zakupisz Matrix bez tych dodatkowych mediów. Nie warto pchać więcej bo ten matrix w zupełności wystarczy z naddatkiem. Po co blokować przepływ i zajmować miejsce w kable. Lepiej dodaj węgiel do klarowny wody.

Poczytaj sobie posta o porównaniu mediów filtracyjnych.