Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam rozterkę czy zakupić daw filtry jbl e1501

czy jednak nie stawiać na jedna markę i z jednej strony zastosować tego jbl a z drugiej Unimax 500.

Jeśli chodzi o posiadanie 2 kubłów tej samej firmy (a zwłaszcza identycznych modeli) to takie rozwiązanie ma dużo zalet bo możesz swobodnie i szybko przekładać koszyki ze złożami pomiędzy filtrami gdy zaistnieje taka potrzeba np. w przypadku awarii jednego filtra. Z tym, że na samych 2 kubłach JBL e1501e na bank nie obsłużysz takiego zbiornika, zwłaszcza jeśli chodzi o filtrację mechaniczną. Jeśli już chcciałbyś pójść w JBL to IMHO 2 razy e1901e i jakiś porządny cyrkulator bo 180 cm długości to kawał zbiornika.

Opublikowano

przed każdym z nich zamierzam zastosować prefiltr z korpusu narurowego a tam wkład sznurkowy choć najprędzej będzie owatolina. Niestety e1901 może być problem wysokością w szafce. Poza tym obawiam sie troche dwóch jbl z uwagi iz potrafiły kiedyś puszczać bokiem wodę. A tak to zawsze jest szansa jednego działającego dobrze.

Cyrkulator będzie rozważam zakup

Jebao RW-15 15000l/h z kontrolerem bezprzewodowym (5170430912) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Opublikowano

Taki prefiltr mocno Ci przytłumi przepływ więc pomyśl o Unimaxie 700 zamiast o 500, a jako typowego biologa wykorzystać moźesz JBL e1501. W środku i tak nie unikniesz cyrkulatora, ale na to będziesz miał czas gdy wystartujesz z akwarium i ryby się zadomowią ;-)

Opublikowano

Miałem doczynienia z filtrami jbl z serii cristal profi i szczerze bym Ci je odradzal. Na biologa jeszcze jak Cie mogę ale obieg wody w tym filtrze to jakieś nieporozumienie.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To teraz zgłupiałem na szczęście dziś przyjedzie szafka wieczorem to będę mógł sobie dokładnie przymierzyć jaka wielkość filtra wejdzie i wyjdzie na to ze będzie trzeba jednak zakupić eheim 3 2075 bo z nimi nie ma chyba problemów.

Opublikowano

Co do eheima to mam 2028 i 2075.

I niestety wg mnie ten drugi przekombinowali, jest kłopotliwy w czyszczeniu i strasznie delikatny.

Widziałem na żywo filtry hydora i gdybym teraz kupował na pewno bym się nad nimi pochylił.

Do nowego eheima 2075 już nie wiele trzeba dołożyć by mieć fluvala fx6.

Opublikowano

Ciężko mi się odnieść bo nigdy nie uzytkowalem. Ale ja słyszałem pozytywne opinie.

Przy ogledzinach kubeł zrobił na mnie pozytywne wrażenie.

Opublikowano

Rób kaseciaka jak już koledzy polecili. Który filtr da ci taki przepływ jak kaseciak? A masz w środku grzalke oraz blok purolitr lub NGBC. Jeśli dasz tańsza pompę to możesz od połączonej ceny odjąć z 300zl i masz filtr z.przeplywm 2000l/min. Zastanów się. Żadnych węży na zewnątrz. Jak, zamaskujesz to nawet tego filtra nie widać.