Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba zapolować na świeżą, taką która jeszcze do dna nie doleciała. Więc najpierw znajdź kogoś kto jest w stanie przebadać odchody, a później zadiadka przed akwarium. Odchody muszą być świeże.

Wysłane z mojego Xperia SP przy użyciu Tapatalka

• 5 lat później...
Opublikowano
W dniu 10.02.2016 o 10:22, JemioloSeba napisał:

Przerabiałem kurację Metronidazolem dwa razy - raz w wodzie i raz w pokarmie. Obie zadziałały bardzo dobrze. Jeśli ryby jedzą to nie ma lepszej opcji niż moczenie granulatu. Masz 100% pewności, że ryba przyjmuje lek a on w postaci pokarmu działa zdecydowanie lepiej i z mniejszą szkodą dla Twojej biologii w akwarium. Nie zastanawiaj się tylko podawaj póki jedzą.

Witam. A pamiętasz kolego proporcje jeśli chodzi o namaczanie pokarmu, ile dni podawałeś pokarm namoczony metronidazolem ?

Opublikowano
Cytat

"Proponuje podać metronidazol z pokarmem. Ja robie to tak: rozcieram tabletki (1 lub 2 na jednorazowa porcje karmy w zaleznosci od ilosci karmy) na drobny pyl w mozdzierzu. Nastepnie tym proszkiem posypuje sucha karme (najlepiej granulat) w malym pojemniczku. Dobrze mieszam tak żeby każda granulka była obtoczona w leku. Następnie zalewam to woda z akwarium do poziomu nieco mniej lub równo z poziomej suchej karmy. Później delikatnie mieszam przez chwile ale niekoniecznie. Czekam z 15 minut i podaje małymi porcjami rybom. Tak karmimy ryby 2-3 razy dziennie przez 6-7 dni. W tym czasie nie podajemy innych karm tylko te z lekiem."

kiedyś gdzieś znalazłem tutaj na forum