Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakie filtry polecacie do akwarium 450l?

Myślałem nad JBL e1901 jako biologiem i jakimś mechaniku wew.

Jak oceniacie JBL'a ?

Opublikowano

Nawet JBL 1501 by Ci obsłużył biologię. Co do mechaników najczęściej jest polecany Aquael 2000 l/h. Jednak do tego bym dorzucił jakiś falownik. Jbl pojemny, cichy narazie nie mam zastrzeżeń, może jedynie trzeba uważać na oś ceramiczną by nie pękła, bo samej ośki nie kupisz, tylko z wirnikiem, a cena wirnika oscyluje w granicy 70 zł.

Opublikowano

A jakie wkłady filtracyjne w takim razie do JBL'a e1501 ? Wytrzyma "kontrolowane przerybienie" ?

Do tego Aquael Circulator 2000 z gąbką jako mechaniczny?

Przepraszam za głupie pytania ale to moje pierwsze malawi jak i duże akwa :)

Ten Aquael wysterczy do "mieszania" wody czy dokupić jakiś falownik ?

Opublikowano
A jakie wkłady filtracyjne w takim razie do JBL'a e1501 ? Wytrzyma "kontrolowane przerybienie" ?

Jako złoże wystarczy w zupełności ceramika,a reszta gąbki...To starczy żeby obsłużyć biologię...

Aquael 2000 jako filtr mechaniczny powinien być ok,zobaczysz po ilości odchodów czy je pozamiata,jeśli nie to zakupisz falownik,i po kłopocie ;)

Opublikowano

Wrzuć gąbki na pierwszy kosz, następnie lawę wulkaniczną, gry koralowy, jakąś lepszą ceramikę. Jeśli uważasz, że będzie przerybienie to zaopatrz się w pochłaniacze NO3 typu TMBT, NGBC, zeolit. Oczywiście nie we wszystkie naraz, jeden starczy :)

Opublikowano

Moje rady będą ciut inne:D na początek dokładnie przeczytaj to

Filtr JBL e1501 200-700l GRATISY Micromec BAKTERIE (5189050905) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

https://www.akwarystyczny24.pl/jbl-cristalprofi-greenline-e1501-filtr-zewnetrzny-do-akwarium-700l-p-2071.html

Wszystkie kubły JBLa w tym e1501 są fabrycznie wyposażone w jedno z najlepszych złóż ceramiki - Micromec 1200m2/l złoża gdy tymczasem ( Matrix ma 700m2/l) ale nie wiem ile tam tego złoża dają.

Powierzchnia czynna dla bakterii tego Micromeca jest niemal dwukrotnie większa od tej samej objętości Matrixa uznawanego na tym forum za najlepszy.

Jeśli Seachem sam podaje że wystarcza 500ml Matrixa na 200l baniak to 500ml Micromeca JBLa spokojnie obsłuży baniak 300-400l. a więc przerybiony twój baniaczek

Wniosek - już niczym nie zawalaj koszy bo to zbędne a tylko hamujesz przepływ przez kubeł i go spowalniasz.

Masz tam aż 6 gąbek ( podwójne w każdym koszu) i jeśli tak pozostawisz to należy się spodziewać na wylocie kubła tak 60% deklarowanego wytrysku czyli tak 800-900l/h a to załatwia i biologię i mechanikę. Wystarczy dokupić prefiltr -gąbkę drobną z rowkami na zasys kubła i to płukać co tydzień.

Brakuje jedynie silnej cyrkulacji w baniaku by podgarniało gówienka pod zasys kubła a to zrobi ci na początek jvp102B. 5000l/h i wcale nie wiem czy to już nie będzie za mało ( 5000 jvp to jakieś 3000 jebao)

Jak po czasie zacznie ci dokuczać hałas jaki on daje to kupisz Jebao RW8 i dasz na 5 bieg ale to już inna kaska.

Moja rada więc kupuj tego JBLa e1501+ jvp102B i circulatora nie kupuj tylko z tym ruszaj.

Zawsze będziesz mógł tego uroczego hałasującego i z wielką gąbką mechanika dokupić jak ci obojętna estetyka w baniaku.

• Dziękuję 1
Opublikowano

A co myślicie o takim ustawieniu:

Na dolnym koszu micromec (ten od jbl'a), następny kosz to zeolit albo pumix24 (ten ze sklepu akwarystyczny24) i w dwóch górnych standardowe gąbki jbl'a ? Obsłuży mi to biologie wystarczająco? Do tego dołożę gąbke na wlocie i kupie np. jvp 102b.