Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim akwarium 240 l mam 8 szt saluosi. Gdy do mnie dotarły 2 z nich były samcami. Z czasem wyszło, że jeszcze jedna rybka jest samcem. Niestety miałem zbyt mało kamieni i kryjówek. Z tego powodu samiec mocno był podgryzany przez pozostałe dwa i poobgryzały mu płetwy. Obecnie przebywa w kotniku, ilość kamieni i kryjówek dzisiaj została znacznie zwiększona. Mam jedno zasadnicze pytanie, czy płetwy u ryby się zregenerują?

Opublikowano

Jedynym przypadkiem kiedy się nie regenerują jest uszkodzenie nasady płetwy. Zdarza się to rzadko i w 95% przypadków płetwy odrastają prawidłowo.

Opublikowano

u mnie obgryziony Melanochromis auratus po dwóch tygodniach od ogryzienia ma w polowie odrośniętą płetwe i ma sie bardzo dobrze. Tylnej płetwy praktycznie nie miał.

Opublikowano

U mnie jeden samiec red-red niestety nigdy płetwy ogonowej nie odzyskał. Oberwąło mu się za młodu parę razy i juz dnie odrosła. Funkcjonuje od paru lat z grupą inwalidzką. Pływa wolniej od innych balansując na boki, zdominowany, ale nie gnębiony jakoś specjalnie.

Opublikowano

Samiec odizolowany, zauważam minimalną poprawę, więc powinno być ok. Mimo 240 l wydaje mi się, że samce w liczbie 2 szt to optimum. A podobno saluosi są łagodne, to ja chyba nie chcę agresywnego gatunku wcale ;).

Opublikowano
A podobno saluosi są łagodne, to ja chyba nie chcę agresywnego gatunku wcale

....są to tylko jedne z łagodniejszych. Ale podczas tarła potrafią sterroryzować całą obsadę. Czasami układ z dwoma samcami może dosyć długo trwać w 240 litrach a sam tak długo miałem. Nie ma na to recepty.

Opublikowano
A podobno saluosi są łagodne, to ja chyba nie chcę agresywnego gatunku wcale ;).
Nie ma łagodnych pyszczaków są tylko te relatywnie łagodne. Jak do mojego akwarium zawitał pierwszy z relatywnie łagodnych pyszczaków ( yellow ) to w porównaniu do wcześniej posiadanych ryb wydawało mi się, że kupiłem tygrysy :). Z czasem jednak uwierzyłem, że są relatywnie łagodne, bo bywają gorsze gatunki :D
Opublikowano

No tak, właśnie chodziło mi o to, że są jednymi z łagodniejszych ;). W każdym bądź razie, nie chciałbym wiedzieć co by z nimi było, gdybym nie uratował ich z życia w 40 l lub misce na pranie. Specjalnie dla nich kupiłem to akwarium.