Skocz do zawartości

AlgoCsps Pond firmy Zoolek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Leszku - ryby reagują na złe warunki wody więc na pewno natleniaj jak możesz najsilniej.

Jeśli to także biocyd czego nie wiem bo Zoolek trzyma w tajemnicy co to za szyt w ich preparacie do oczek jest to pozostaje pytanie jak ten szyt wpłynął lub nie na biologię nitryfikacyjną w baniaku.

A o tym możesz się dowiedzieć mierząc NH4 i NO2 ale kropelkami JBLa.

Moim zdaniem ryby walczą o życie więc podmiany nawet 70-80% wody są dopuszczalne bo oczywiście to za dużo ale wybierasz mniejsze zło.

Jak pisałem ryby tak długo nie pociągną.

Plezi codziennie ostatnio podmieniał po 70% wody i ryby pływały bez problemu a biologia była jaka była ( zła).

Zrobiłeś już dwie podmianki po 30% więc parametry w baniaku masz niemal jak w kranie więc pozbywaj się tego szytu co go dałeś nie wiadomo po co.

Opublikowano
Tylko z dwóch filtrów wewnętrznych ruchem wody i pod jednym mam podłączona rurkę

...ta rurka to pewnie deszczownia. Na ten czas ją zdejmij bo ona spowalnia przepływ a co z tym się wiąże ogranicza ruch wody. Ale jak masz łamane lustro to dobrze. Tak jak Ci pisze Decco daj ile możesz dodatkowego napowietrzania. Z piaskiem też jest to dobry pomysł..możesz go częściowo wyjąć i płukać ale dodaj wtedy jedna lub dwie ampułki Prodibio BioDigest .. Warto to też na czas aż wszystko wróci do normy dać węgiel do filtra a jak nie masz jak do filtra to do siatki i powieś w okolicach wylotu jednego z filtrów.

Ale najważniejsze to pozbyć się tego dziadostwa i napowietrzać.

Opublikowano

No I po temacie. Bynajmniej na dziś. Rybkom musiało być mega źle skoro w tej wodzie są bardzo radosne i pływają i gania się (kiedy ona teraz norm nie trzyma) a wcześniej stały jak palety. :))) No nic mam nadzieję że to już koniec i będzie tylko lepiej.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
No nie wiem czy koniec, jeśli biologi już niema to raczej początek ale bez paniki w razie czego Deccorativo Cię poprowadzi.

Pisałem już Leszku kup choć jeden test NO2 JBLa kropelkowy i zmierz.

Nikt nie wie czy te cholerstwo co wlałeś biologii nie uszkodziło. Tylko mam nadzieję że nie.

Lepiej się upewnić niż czekać jak dopiero ryby zareagują na wysoki amoniak i azotyny.

Brak biologii to tak po ok 2 tygodniach wyjdzie od wlania tego dziadostwa jak widzisz - ryby pochowane dyszą. Wtedy często jest już za póżno by nie było strat w obsadzie.

JBL TEST NO2. Test na AZOTYNY. 50 POMIARÓW !!! (4857099145) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/48/57/09/91/4857099145@@AMEPARAM@@05@@AMEPARAM@@48/57/09/91@@AMEPARAM@@4857099145

Do tych tańszych nie mam zaufania.

• 3 tygodnie później...