Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zapomnij też o bakteriach kup np Biocoryn lub Prodibio BioDIGEST daj z 3 kapsulki i przed wpuszczeniem ryb jeszcze z jedną (bakterie nie zaszkodza). Daj do tego jakaś pożywkę np ok 3 krople amoniaku może być też spirytus lub wrzuć jakaś rybkę z zoologicznego żeby kupkę robiła i będzie hulac :D. A tak poza tym fajny baniaczek Życzę powodzenia

Opublikowano

Założę ale to przed samym wpuszczeniem ryb. Tak mi podpowiedziano w zoologiku. Pytania dwa, czy światło musi być teraz włączone i ewentualnie ile oraz co z falownikiem (on - off) ? Wlałem 120ml AquaSafe a jutro chce wlać BactoActiv Tetry

Opublikowano
Założę ale to przed samym wpuszczeniem ryb. Tak mi podpowiedziano w zoologiku. Pytania dwa, czy światło musi być teraz włączone i ewentualnie ile oraz co z falownikiem (on - off) ?

...teraz nie musisz prefiltra zakładać bo nie masz ryb więc nie ma odchodów czy resztek jedzenia. Ale nawet założenie teraz w niczym nie przeszkadza. Sztuczne światło w tym okresie nie jest niezbędne ... Falownik też nie jest teraz niezbędny..Ale filtr wiadomo...ma chodzić cały czas.

A włączenie światła teraz w niczym nie przeszkadza. Możesz świecić ale nie musisz.

Opublikowano
czy światło musi być teraz włączone i ewentualnie ile oraz co z falownikiem (on - off) ? Wlałem 120ml AquaSafe a jutro chce wlać BactoActiv Tetry

Co do oświetlenia to nie musi być włączone, najważniejsze żeby grzałka była włączona nastaw ja na 25 st. Co do falownika to niech koledzy się wypowiedzą

Opublikowano

Witam, jest tydzień po zalaniu baniaczka. Ph 7,5 - 8 .

Pytanie, kiedy podmienić wodę i ile i ewentualnie kiedy obsada (myślę, że jeszcze około dwóch tygodni)?

Opublikowano

Pytanie, kiedy podmienić wodę i ile i ewentualnie kiedy obsada (myślę, że jeszcze około dwóch tygodni)?

A jakie wyniki pozostałych parametrów wody masz w baniaku i w kranie?

Czyli Nh3/4 , NO2 , NO3...

Pozostaje tylko czekać aż cykl azotowy się zamknie,no i na tą chwilę żadnej wody nie podmieniaj...

Opublikowano

Skoro jest tydzień po zalaniu to ja bym ewentualnie zmierzył NO2, ale i na to chyba jeszcze za wcześnie. Myślę, że jeszcze 3 tygodnie do zamknięcia cyklu:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mija 3 tydzień od zalania baniaka, parametry są super. Wszystkie testy w normie.

Podpowiedzcie mi co z podmianą wody i czy już wpuszczać ryby? Ewentualnie proszę też o podpowiedź co do obsad.

Opublikowano
parametry są super

...wierzymy Ci na słowo:) Zrób małą podmianę i wpuszczaj ryby. Najlepiej etapami.. ale jak znam życie kupisz wszystkie i wpuścisz je razem. Będzie OK. Mam nadzieję ,że te parametry są faktycznie takie jakie powinny być.