Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Andrzej - obawiam się (a nawet jestem pewny), że wymiar głębokości zbiornika (40cm) w moim przypadku oznacza odległość między tylną szybą a przednią w połowie długości zbiornika. Boczna szyba ma może z 25 cm szerokości. Wieczorem zmierzę, żeby rozwiać wątpliwości. Swoją drogą jest to zestaw Aquael Audekor 100 Owal z szafką (wenge).

PS Witam również :)

Opublikowano

p_kacper czy już zdecydowałeś się jaka obsada zamieszka w twoim baniaku?

Boczna szyba ma może z 25 cm szerokości. Wieczorem zmierzę, żeby rozwiać wątpliwości.

Jeśli się nie mylę to bocznia szyba ma 30-33 cm szerokości...Stawiam na 33 cm ;) ...

Ale pomińmy już ten temat z wymiarami zbiornika,bo ktoś nas pogoni za OT ;) ....

Opublikowano

Najbardziej skłaniam się docelowo ku 2+7 saulosi i 1+3 sprengerae. Jak podrosną i będzie za ciasno, to będę myślał nad redukcją.

Odnośnie zakupu rybek - gdzie najlepiej?

W Płocku mam sklep, gdzie saulosi mają od lokalnego hodowcy (niekomercyjnego) - tak przynajmniej twierdzą. Rybki są już ładnie wybarwione, "na oko" mają 6 cm. Cena - 8 zł/szt.

Znalazłem też ogłoszenie (http://olx.pl/oferta/pseudotropheus-saulosi-pyszczaki-pyszczak-malawi-i-inne-CID103-ID4BBj3.html#2a5eac350e), gdzie 1-4cm saulosi kolega sprzedaje za ok. 4zł (w zależności od rozmiaru).

Czy wszystkie pyski powinienem wpuścić jednocześnie, czy mogę kupić najpierw jeden gatunek, a za np. 1-2 tygodnie kolejne (bo np. dostawa tyle wyniesie)?

Opublikowano
Najbardziej skłaniam się docelowo ku 2+7 saulosi i 1+3 sprengerae. Jak podrosną i będzie za ciasno, to będę myślał nad redukcją.
Proponowałym saulosi 2+5 , sprengerae 1+3...

Odnośnie zakupu rybek - gdzie najlepiej?

Najlepiej zakupić w dobrej renomowanej hodowli,przynajmniej wiesz co kupujesz no i masz pewność że rybki są dobrej jakości...A w zwykłych zoologach itp nie wiadomo na co trafisz ;)...

Czy wszystkie pyski powinienem wpuścić jednocześnie, czy mogę kupić najpierw jeden gatunek, a za np. 1-2 tygodnie kolejne (bo np. dostawa tyle wyniesie)?

Możesz wpuścić jednocześnie,lub drugi gatunek na 1-2 tygodnie,ale tez ważne jest aby rybki były podobnych rozmiarów...No i najlepiej kupować młode ryby,gdzie możesz już zaobserwować jak zaczyna układać się hierarchia w stadzie ;)

Jeśli już zaplanujesz zakup młodych ryb to bierz po 10szt z każdego gatunku ;)

Opublikowano

Mógłbyś podać jakieś przykłady takich sprawdzonych hodowli? Prośba o uwzględnienie mojej lokalizacji (Płock).

Jak wygląda ewentualnie sprawa z dostawą? Czy wysyłka wchodzi w grę?

Opublikowano
Mógłbyś podać jakieś przykłady takich sprawdzonych hodowli? Prośba o uwzględnienie mojej lokalizacji (Płock).

Jak wygląda ewentualnie sprawa z dostawą? Czy wysyłka wchodzi w grę?

Poszukaj sobie na tej mapce http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=238235&postcount=1

Lub zerknij tutaj http://forum.klub-malawi.pl/malawian-hodowla-pielegnic-afrykanskich-t25822.html

Opublikowano
Miał ktos z Was taka obsade w 200l ?

Posiadam takową obsadę w zbiorniku 120x40x40 (192l.) od przeszło roku.Nie zauważam spięć pomiędzy tymi gatunkami, oczywiście może to być spowodowane tym iż posiadam wystarczającą ilość kryjówek do tworzenia rewirów. Dodatkowo dodam iż samce jednego i drugiego gatunku są dosyć agresywne wobec samców i samic swojego gatunku.

Opublikowano
Posiadam takową obsadę w zbiorniku 120x40x40 (192l.) od przeszło roku.Nie zauważam spięć pomiędzy tymi gatunkami, oczywiście może to być spowodowane tym iż posiadam wystarczającą ilość kryjówek do tworzenia rewirów. Dodatkowo dodam iż samce jednego i drugiego gatunku są dosyć agresywne wobec samców i samic swojego gatunku.

Moglbys podeslac kilka zdjec Twojego urzadzonego zbiornika. I w jakiej ilosci jest Twoja obsada.

Opublikowano
Moglbys podeslac kilka zdjec Twojego urzadzonego zbiornika. I w jakiej ilosci jest Twoja obsada.

Obecnie nie posiadam aktualnych fotek zbiornika.Może w weekend podeśle Ci na priv.Aranżacje proponuje Ci układać metodą prób i błędów.

Moja aktualna obsada to: Pseudotropheus Saulosi 2+1(reszta samic została wykończona przez samce Saulosi), Pseudotropheus Maingamo 2+4 oraz Elongatus Mphanga 1+1.