leszek80 Opublikowano 2 Lutego 2016 #1 Opublikowano 2 Lutego 2016 Ze względu na fakt, że w wielu opiniach polecacie jako dobre skałki do baniak z Pyszczakami skały wapienne to też zamówiłem 3 kg skał wapiennych. Moje pytanie: czy uważacie że te- przedstawione na foto poniżej kamienie czy też nn skałki lepiej wyjąć bo mogą "robic źle " dla mojej wody czy może ktoś tu coś rozpoznaje i uważa że lepiej by je zostawić? Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 2 Lutego 2016 #2 Opublikowano 2 Lutego 2016 ...te trzy duże ( jakby a paski ) pierwszy po lewej i drugi oraz ten na pierwszym planie to gnejs. Tez zaokrąglony to chyba granit. One nie są szkodliwe. Te małe białe nie wiem co to jest. Mało jest kamieni szkodliwych dla naszego biotopu. A jak maja wpływ na podniesienie to w tym przypadku jest to ich zaletą ( odwrotnie jak w roślinnym akwa). Cytuj
leszek80 Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor #3 Opublikowano 2 Lutego 2016 te małe białe to akurat jedno co wiem. Otoczaki. Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 2 Lutego 2016 #4 Opublikowano 2 Lutego 2016 te małe białe to akurat jedno co wiem. Otoczaki. ...to też są OK do naszego biotopu. Cytuj
egon44 Opublikowano 2 Lutego 2016 #5 Opublikowano 2 Lutego 2016 czy uważacie że te- przedstawione na foto poniżej kamienie czy też nn skałki lepiej wyjąć bo mogą "robic źle " dla mojej wody czy może ktoś tu coś rozpoznaje i uważa że lepiej by je zostawić? W sumie każdy kamień nadaje się do Malawi czy to gnejs,serpentynit,otoczaki,granit,marmur,wapień itd,więc nie masz się o co martwić Mało jest kamieni szkodliwych dla naszego biotopu. A jak maja wpływ na podniesienie to w tym przypadku jest to ich zaletą ( odwrotnie jak w roślinnym akwa). Dokładnie Cytuj
leszek80 Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor #6 Opublikowano 2 Lutego 2016 No to I bardzo fajnie. Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka Cytuj
yaro Opublikowano 2 Lutego 2016 #7 Opublikowano 2 Lutego 2016 Przy kamieniach należy zwracać uwagę czy nie mają kamienie żył rud metali. One mogą być szkodliwe. Cytuj
Pleziorro Opublikowano 2 Lutego 2016 #8 Opublikowano 2 Lutego 2016 Przy kamieniach należy zwracać uwagę czy nie mają kamienie żył rud metali. One mogą być szkodliwe. O widzisz, u mnie dwa kamule mają rdzawy nalot, myślisz, że może to być wynikiem utleniania-rdzewienia rudy metalu ? z tym, że szorowanie tego nalotu nie brudzi nawet szczotki, więc może to po prostu takie rude przebarwienie. Cytuj
SmyQ Opublikowano 2 Lutego 2016 #9 Opublikowano 2 Lutego 2016 O widzisz, u mnie dwa kamule mają rdzawy nalot, myślisz, że może to być wynikiem utleniania-rdzewienia rudy metalu ? z tym, że szorowanie tego nalotu nie brudzi nawet szczotki, więc może to po prostu takie rude przebarwienie. Kiedyś też miałem taki nalot/kolor. Możesz to sprawdzić polewając wodą utlenioną, po wcześniejszym wyjęciu kamienia Cytuj
Pleziorro Opublikowano 2 Lutego 2016 #10 Opublikowano 2 Lutego 2016 A co się będzie działo dokładnie ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi