Andrzej Głuszyca Opublikowano 1 Marca 2016 #21 Opublikowano 1 Marca 2016 Odmulam, a przynajmniej tak mi się wydaję. ...gdyby Ci zalegały odchody, resztki roślin, resztki pokarmu to by powstał tzw osad zwany mułem. Podejrzewam ,że to jakiś glon siedzi w Twoim piasku. Musiałbyś zrobić zdjęcie i wrzucić wtedy łatwiej będzie Ci powiedzieć co też tam masz.
Canonier450 Opublikowano 1 Marca 2016 #22 Opublikowano 1 Marca 2016 ...gdyby Ci zalegały odchody, resztki roślin, resztki pokarmu to by powstał tzw osad zwany mułem. Podejrzewam ,że to jakiś glon siedzi w Twoim piasku. Musiałbyś zrobić zdjęcie i wrzucić wtedy łatwiej będzie Ci powiedzieć co też tam masz. ok. dzięki. może kiedyś w innym wątku.
miron.dmt Opublikowano 3 Stycznia 2021 #23 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Ruszanie dna nie jest wskazane, zwłaszcza jak jest spora warstwa piachu. Odmulanie a raczej ściąganie wierzchniej warstwy wraz z drobinami piachu nie przeszkadza bo później ten piach wraca do zbiornika. Powinniśmy jak najmniej ingerować w podłoże. To zapewnia prawidłowe funkcjonowania mikro środowiska jakim jest nasze akwarium. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 6 Stycznia 2021 #24 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Temat dotyczący tego czym i jak czyścimy szyby w akwarium został wydzielony jak niżej: 1
Rekomendowane odpowiedzi