Skocz do zawartości

Pomocy, przekarmienie ryb.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co robić. Mój synek chciał tacie pomóc i nakarmił rybki. Jak zobaczyłem jaką ilość płatków spiruliny wsypał to , aż mną zatrzepało. Co w takiej sytuacji robić podmienić wodę i ściągać z dna pokarm czy zostawić aż moje żarłoczne pysie wszystko wtrąbioł. Jest tego naprawdę dużo , ale widzę że ryby powoli dają radę. Zaczynam się martwić czy ryby się nie przejedzą , co wy nato.

Czy warto dać coś przeciw inwazji bakteri czy coś takiego, słyszałem , że pomaga w takiej sytuacji wybielacz optyczny czyli tzw. błękitek.

Odpiszczcie pilnie :roll: proszę.

Opublikowano

Oczywiście zbierz to wszystko maksymalnie dokładnie - najlepiej odmulaczem. Wachlowanie raczej bym sobie darował - chyba że chcesz , żeby ryby sie jeszcze bardziej obżarły. Tak czy inaczej zafundowałbym im pare dni głodówki , bo nie wiadomo ile to pływało w akwarium. Do nadzwyczajnej podmiany wody nie widzę powodów, chyba że parametry wody uległy jakiemuś załamaniu - trzeba sprawdzić, ale jesli zareagujesz szybko raczej nie powinno byc alarmu. Nie wykonuj żadnych nerwowych ruchów (chemia,leki itp.) po wtedy możesz rzeczywiscie namieszać bardziej niz junior - akwarysta :-). Mówiąc krótko : posprzątaj i obserwuj. Reaguj jak zdiagnozujesz problem. Chemia profilaktycznie - to najczęściej zły pomysł. I bez nerwów ;-) - bedzie dobrze!.

Opublikowano

Popieram, odmulaczem sprzątnij całe dno, ale nie rób dużej podmiany. Kiedyś też miałem taką sytuację i musiałem dodatkowo czyścić wew filtr, bo trochę tego pokarmu zgarnął. Sprawdź swój-będziesz wiedział, co zrobić :D

Opublikowano

Dzięki za porady, odmulacz + filtry zrobiły swoje, w akwariumie jest już czysto a było tego naprawdę sporo. Synuś poczęstował rybki spiruliną forte w ilości około 100ml. Niektóre z ryb naprawdę miały ucztę i wyglądały jak beczki, naszczęście dziś wszystko jest w normie. Zrobię kilkudniową dietę , według waszych zaleceń i normalnie jak co tydzień podmienię część wody.

No i chyba będzie wszystko w pożo. Pozdrawiam wszystkich. :lol: