Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed wczoraj wlalem polowe wody wczoraj reszte.

Podlaczylem kubel ktory pracowal w starym malym akwarium. Dodalem bakterie i pozywke . Dzis pierwsze testy :-)

No to super :) ...

Nie zapomnij zmierzyć,oraz podać nam aktualne parametry w baniaku,oraz w kranówce ;)...

Opublikowano
Witam zrobilem testy mojej kranowki. Kropelki JBL

(Testy wykonywalem pierwszy raz w zyciu ) wiec jest to moj debiut.

O to otrzymane wyniki ;

Ph 7,7

No3 - 1

No2 < 0,01 - 0,025 ciezko mi okreslic

Nh4 < 0,05

Kh i Gh - 18d

Testy wody kranowej robilem jakis czas temu.

Dzis testy wody w baniaku . Relacje zdam popoludniu :-)

-- dołączony post:

Testy wykonano a przedstawia się to tak :

Temperatura 27'C

PH 7,6-7,7

NO3 <5

NO2 < 0,01 - 0,025 ciężko odczytać

NH4 0,1

GH 15 D

KH 11 D

Co możecie o tym powiedzieć ?

Opublikowano

NO3 <5

NO2 < 0,01 - 0,025 ciężko odczytać

NH4 0,1

Co możecie o tym powiedzieć ?

Jak się wytłumaczysz z poniższego co to za pożywka i najważniejsze ile i ile razy dowalona.

Przed wczoraj wlalem polowe wody wczoraj reszte.

Podlaczylem kubel ktory pracowal w starym malym akwarium. Dodalem bakterie i pozywke . Dzis pierwsze testy :-)

Co tu dużo mówić typowy przeszczep biologii ( przeniosłeś cały kubeł z mniejszego baniaka)- jest git ryby czas wpuszczać:D :D jesteś gotowy:shock:

jak z tą pożywką nie przesadziłeś to do poniedziałku NH4 -zniknie a jak nie to i tak powinieneś wlać uzdatniacz kranówy ale jeden z tych

Kordon AmQuelPlus

Seachem Prime

AZOO CHLORINE & CHLORAMINE REMOVER

każdy z nich natychmiast usuwa chlor i chloraminę ale także neutralizuje do 0 amon NH3/NH4 i częściowo także NO2 oraz NO3. więc w poniedziałek tak czy siak rybki mogą tam pływać.

Biologicznie nie był to START kolego ale przenosiny biologii. Wszyscy tak robimy jak przesiadamy się na większy baniak i rybki od razu są w nowym większym

Opublikowano

A wiec tak ;

Kubelek pracowal prawie 3 tyg w malym akwa.

Po przeniesieniu dolalem wg zalecen producenta;

10ml denitrolu + 3 kapsulki bactozymu.

Dzis rano dolalem jeszcze 5ml denitrolu.

Opublikowano
A wiec tak ;

Kubelek pracowal prawie 3 tyg w malym akwa.

Po przeniesieniu dolalem wg zalecen producenta;

10ml denitrolu + 3 kapsulki bactozymu.

Dzis rano dolalem jeszcze 5ml denitrolu.

Kubełek po 3 tygodniach miał super uruchomioną biologię i nie wiem po co startujesz go od nowa wywalając kasę ale to twoja sprawa.

Taka paralela.

Jak ci pięknie silnik w samochodzie pracuje to po co mu przez filtr powietrza dodatkową benzynę lejesz - kopci kicha się zaleje i zgaśnie.

Te denitrole i baktozymy to nie tylko same bakterie ale i pożywka.

Nic już nie lej bo tak czułem że coś lejesz stale bez miary - po tym NH4 widać.

Na szczęście nie jest tego wiele do poniedziałku powinno zniknąć samo ale uzdatniacz i tak wlej i ryby możesz wpuszczać oczywiście jak masz wybraną obsadę - błagam tylko kundelków z zoologa nie kup. Dobry materiał genetyczny poszukaj, jak nie jesteś przygotowany to w odpowiednim dziale wołaj o pomoc koleżeństwo - na pewno pomogą.. bo oczywiście nie ma pośpiechu możesz wpuścić i za miesiąc.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Kubełek po 3 tygodniach miał super uruchomioną biologię i nie wiem po co startujesz go od nowa wywalając kasę ale to twoja sprawa.

Pytałem o to właśnie kilka postów temu ... Czy lać bakterie i pożywkę po przeniesieniu kubła.

Odpowiedź dostałem, że TAK. Więc tak uczyniłem :P

Obsadę mam upatrzoną i chce zakupić je tutaj:

http://www.mp.umk.pl/?page_id=55

Tak nie szybciej jak za tydzień jestem w stanie po nie się wybrać więc czy muszę lać ten uzdatniacz o którym pisałeś ?? Musiałbym go zamówić przez neta bo u mnie w okolicy tylko TROPICAL.

Opublikowano
Pytałem o to właśnie kilka postów temu ... Czy lać bakterie i pożywkę po przeniesieniu kubła.

Odpowiedź dostałem, że TAK. Więc tak uczyniłem :P

Obsadę mam upatrzoną i chce zakupić je tutaj:

http://www.mp.umk.pl/?page_id=55

Tak nie szybciej jak za tydzień jestem w stanie po nie się wybrać więc czy muszę lać ten uzdatniacz o którym pisałeś ?? Musiałbym go zamówić przez neta bo u mnie w okolicy tylko TROPICAL.

A w którym poście z 36ciu po raz pierwszy napisałeś że podłączyłeś kubełek który prawie 3 tygodnie pracował w innym baniaku z rybkami? więc każdy widząc tytuł i powtarzane ciągle start i te denitrole ci tak podpowie.

W 2 poście ci napisałem - gdybyś się posłuchał i kupił zalecane czyste bakterie bez pożywki czyli Prodibio Biodigest to możesz te ampułki lać po 10 szt na raz a każda jest na 1000l baniak a i tak NH4 ci się nie pojawi - nie mają pożywki - same bakterie a tego nie przedawkujesz.

Ale nie ma po co wracać.

Zakup u dr Pawlaka z opinii bardzo dobrze.

Wielkopolska to taka wieś ??:D czy taka wielka przestrzeń:D a do miasta Gorzowa Wkpl to masz daleko?:evil:

Nie wiem jak będziesz robił podmianki wody w przyszłości ale ja bym lał uzdatniacz więc zakup raczej sugeruję zrobić potem zadecydujesz czy pozostaniesz przy uzdatniaczu czy przejdziesz na lanie przez węgiel aktywny czy pójdziesz na ryzyko i będziesz lał kranówę prosto do baniaka. Jak ryby za tydzień to nic nie musisz teraz lać a nawet bym podmiankę zrobił dopiero jak NO3 wzrośnie do 20-40ppm. więc to raczej jeszcze odległy czas.

Opublikowano

Dokladnie to w 23. :-)

Zakupie ten uzdatniacz jak radzisz

Do gorzowa mam dosc daleko ok 150km.

Do torunia od czasu do czasu jade w interesach wiec przy okazji kupie ryby.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak nic już nie dolewaj baktrii itd,biologię masz stabilną że heja-ho :) ...Czekać teraz tylko na wpuszczenie odpowiedniej obsady ;) ...Małe kłopoty były,ale się skończyły ;)...

Opublikowano

Czytalem, ze obsade powinno sie stopniowo wpuszczac... Ja nie bede mial takiej mozliwosci poniewaz jak juz sie wybiore po ryby tyle km to bede chcial kupic od razu wszystkie.