Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

Niedlugo zamierzam wystartowac swoje pierwsze malawi 200l.

(jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to w połowie lutego )

Powiedzcie mi proszę czy wszystko dobrze to planuję zrobić. Wolę upewnić się wcześniej żeby obyło się bez późniejszej dramaturgi.

(akwarium 100x40x50, filtracja JBL e901(2kosze ceramiki) + Aquael 1500,podłoże piasek z castoramy,skały serpentynit)

Testy dopiero zamowilem (kropelki jbl PH,NO3,NH3/4,NO2,KH,GH) więc jak tylko przyjdą zbadam kranóweczke.

Napełniam baniak dodaje uzdatniacz i zaczynam zabawe z cyklem azotowym.

Zamowilem na start bakterie nitryfikacyjne Jbl. +

bactozym w kapsułkach .

Dozowanie wg ulotki ( w pierwszym i siódmym dniu 4 tabletki )

1.Tu też moje pierwsze pytanie : dać je do filtra czy zawartość wsypać do wody czy też może tu i tu ?? A może trochę więcej niż producent wskazuje ?

2.Kolejna kwestia ... uryna tak czy nie ? jeśli tak to ile na 200l.?? + pokarm do ryb

3.Mam w domu dojrzałe akwarium 60l a w nim neonki,molinezje itp czy dolać trochę tej wody do nowego akwarium ? czy coś to w ogóle pomoze czy raczej nie bawić się w to ?

(akwarium bez filtra zew)

4.Jestem w trakcie budowy oświetlenia (moduły led) a więc czy muszę świecić światło w czasie dojrzewania akwarium czy nie jest to konieczne??

5. Jak często robić testy w czasie dojrzewania akwarium co ile dni .

to chyba by było narazie na tyle. Liczę na Wasze odpowiedzi:D

Mogę tu relacjonować start mojego akwarium ? aby upewnić się czy wszystko przebiega zgodnie z planem ??

i bardzo Was proszę bez hejtów.

Opublikowano

kolego w tym dziale masz szablon startu przeczytaj i rób dokładnie co napisane i nie zmieniaj dowolnie preparatów bo się na nich nie znasz.

http://forum.klub-malawi.pl/szablon-startu-biologii-wode-amoniakalna-wa-t26014.html

Tetra Baktozym to nie są bakterie nitryfikacyjne do startu biologii.:rolleyes: przeczytaj uważnie to enzymy dla bakterii. i możesz je dać dowolnie lub nie. Tobie są potrzebne bakterie nitryfikacyjne - enzymy potem.

Już po kilku tragediach na tym forum z uryną nie sikamy do baniaków;) i nie dajemy mięcha ani karmy.

Zrobisz według szablonu i poprawisz lokalizację na swój wodociąg bym parametry wody widział - pomogę.

Zrobisz po swojemu nie pomogę.:D

Opublikowano
kolego w tym dziale masz szablon startu przeczytaj i rób dokładnie co napisane i nie zmieniaj dowolnie preparatów bo się na nich nie znasz.

http://forum.klub-malawi.pl/szablon-startu-biologii-wode-amoniakalna-wa-t26014.html

Tetra Baktozym to nie są bakterie nitryfikacyjne do startu biologii.:rolleyes: przeczytaj uważnie to enzymy dla bakterii. i możesz je dać dowolnie lub nie. Tobie są potrzebne bakterie nitryfikacyjne - enzymy potem.

Już po kilku tragediach na tym forum z uryną nie sikamy do baniaków;) i nie dajemy mięcha ani karmy.

Zrobisz według szablonu i poprawisz lokalizację na swój wodociąg bym parametry wody widział - pomogę.

Zrobisz po swojemu nie pomogę.:D

Sory zle sie wyrazilem

Na start mam bakterie nitryfikacyjne Jbl + baktozym

Opublikowano
..nie żartuj. Wielu tak startowało i staruje bez problemów.

Zgadza się. Wszystko co kolega opisał jest robione w porządku. Nie widzę potrzeby aby wpychać specjalnie szablony.

Start akwarium i dojrzewanie to pierwsza lekcja w życiu akwarysty - lekcja cierpliwości.

• Dziękuję 6
Opublikowano

Witam zrobilem testy mojej kranowki. Kropelki JBL

(Testy wykonywalem pierwszy raz w zyciu ) wiec jest to moj debiut.

O to otrzymane wyniki ;

Ph 7,7

No3 - 1

No2 < 0,01 - 0,025 ciezko mi okreslic

Nh4 < 0,05

Kh i Gh - 18d

Jak sadzicie bedzie cos z tego ;-)