Skocz do zawartości

Ciekawostka - Parametry wody - Testy labolatoryjne i domowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Poddałem w dniu dzisiejszym wodę z swojego zbiorniczka szczegółowym badaniom laboratoryjnym oraz takim jakie zazwyczaj robi się we własnym zakresie w domu.

Do badań laboratoryjnych na zawartość związków azotowych w wodzie został użyty Spektrofotometr VIS DR3900 wraz z kompletem testów kuwetowych oraz standardowe testy JBL na obecność NO2, NO3, NH4. Próby zarówno laboratoryjne jak i "domowe" zostały przeprowadzone dwukrotnie w celu potwierdzenia prawidłowości wyników.

Woda w ciągu ostatnich 8 dni nie była podmieniana ani dolewana do akwarium. Obsada to 7 dorosłych (10-13cm) osobników oraz 24 młodzieży (4-7cm). Ryby Karmione dwukrotnie w ciągu dnia.

pH wody 7,91 przy temp. 23,3'C.

A oto wyniki:

• NO2 - lab: 0,011mg/L ; dom: 0,01mg/L - wynik "identyczny"

• NO3- lab: 11,1mg/L ; dom: 5mg/L - wynik rozbieżny, JBL bardziej optymistyczny dla akwarysty ;)

• NH4 - lab: 0,013 mg/L ; dom: 0,05 - wynik rozbieżny, JBL bardziej optymistyczny dla akwarysty ;)

• NH3 - lab: 0,011 mg/L

Jak można zauważyć testy zarówno domowe jaki i laboratoryjne są do siebie bardzo zbliżone, aczkolwiek te domowe mogą napawać nas bardziej optymizmem ;-)

Być może w przyszłości uda mi zrobić porównanie z testami innych producentów :-D

Opublikowano
NH4 - lab: 0,013 mg/L ; dom: 0,05 - wynik rozbieżny, JBL bardziej optymistyczny dla akwarysty

Ja tu widzę coś odwrotnego :)