Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam sumpy i w słodkim i w solniczce, to co jest w Malawi do pikuś w porównaniu z tym ile detrytusu produkuje słone. Wszystko zależy od cyrkulacji, po prostu za słaba cyrkulacja nie wydoli w oczyszczaniu baniaka. W Malawi mam RW-8 pracuje na maxa i jest za słaba :( A zakładanie innych cudów przy sumpie? To po co ten sump. Jeśli ktoś robi narurowce, to ma narurowce, nie ma sensu tego m ieszać , bo po prostu za drogo w zainstalowaniu , a potem utrzymaniu.

Zbyszek piszesz o narurowcu, sumpie i jeszcze cyrkulatorach. IHMO przerost formy nad treścią. Jeśli wykorzystasz dobry cyrkulator, w 160cm co najmniej 8-10 tys litrów przepływu powinna mechanika wydolić.

Opublikowano

cyrkulator mam rw15 i w 260cm daje rade...ale słabo to widzę z sumpem bez dodatkowego mechanika...

sump widze jako biolog z"prefiltrem"

Opublikowano

Zbyszku sump jest kompletnym filtrem. A RW15 w 260 cm to jakbyś chciał wiatraczkiem motorówkę napędzać :P U mnie w 320l słonego hulał 22tys przepływu nie licząc obiegówki :)

U Ciebie dałbym ze dwie tunze 6105 i byłoby dopiero w miarę sprawnie :)

Opublikowano

mamy inne doświadczenia...jak włączę na maxa ten cyrkulator to kupa lata jak migi...pewnie kwestia ustawienia...ale chodzi mi na 3/4 mocy i jest bomba

Opublikowano

W moim morskim,które ma teraz Daniel hulało wraz z obiegówką jakieś 42 000l/h

Opublikowano
W moim morskim,które ma teraz Daniel hulało wraz z obiegówką jakieś 42 000l/h
Ale hulało non stop czy czy impulsowo? No i pytanie ile to było cyrkulatorów, zapewne kilka ustawionych nie w jednym kierunku?
Opublikowano

W morskim,mając korale SPS takie są wymogi,przy miękkich raczej nie.Powiem,że nie widać tak by była wirówka,skała i korale hamują przepływy a przez skałę idzie mocna filtracja biologiczna.Zapomniałem jeszcze o waweboxie,który miał moc 22 000 i bujał wodą.Pompy były sterowalne,ale raczej chodziły w górnych zakresach mocy.Mam zamiar wykorzystać jedną lub dwie do cyrkulacji w malawi,ciekawe czy nie będzie problemu z zamiataniem piasku,trzeba się będzie pobawić w ustawienia.