Skocz do zawartości

wyglada na inkubującą samice?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pyszczaki 3 tygodnie wiec wole podpytac czy na zdjeciu widac inkubująca samice.

Od wczoraj powiększylo jej sie podgardle. Chyba inkubuje?

samica.jpg

Opublikowano

No to super. No i co teraz? Nie mam dodatkowego akwarium zeby przeniesc ewentualnie.

Zostawic i nic nie robic, czy cos kombinowac?

Widzialem tez kotniki warto kupic?

Opublikowano

To zależy jakie masz oczekiwania. Jeśli chcesz odchować młode to za około 3 tygodnie (w zależności kiedy odbyło się tarło) możesz samice przenieść do innego zbiornika. Jeśli nie masz chęci na odchowanie młodych, bo i co z nimi potem zrobić, to zostaw samicę w głównym zbiorniku. O tyle mniej stresu zapewnisz samicy.

Opublikowano

To tylko dowód na to jak błędne jest nasze rozumienie dobrostanu ryb, a jak silna wola rozmnażania ryb..

Bardzo często spotykam twierdzenie na dowód że parametry wody i wszystko inne super gdy wcale nie jest nawet dostatecznie - no a ryby się mnożą.

Otóż kolega grabiec ma jeszcze nie dojrzały zbiornik z biologią której bardzo daleko do stabilnej a parametry wody jeszcze nie są właściwe. Cały czas walczy o dojrzałą biologię

Ale jesteśmy na finiszu dojrzewania a rybka już inkubuje.:D

Tak jak koledzy radzą - pozostaw w akwarium a ponieważ masz zakamarki w baniaku a nie widziałem tam drapieżników to zapewne dochowasz się bez żadnej interwencji z twojej strony - przychówku:D

Opublikowano

Henryk. Zgadzam się z tym co napisałeś. Dodam tylko ,że trudno sklasyfikować wg jakiejś kolejności czynniki wpływające na rozmnażanie ryb. Czasami jest tak jak u kolegi ,że biologia jeszcze nie w pełni sprawna a ryby się rozmnażają. Ja osobiście uważam ,że temperatura jest bardzo ważnym czynnikiem inicjującym rozmnażanie. Często jest tak ,że parametry ( biologia) jest OK a ryby nie podchodzą do tarła . Podniesiesz temp. ( tak robiłem np. Skalarom) i momentalnie się trą. A najlepiej jak wszystkie parametry grają:)

Opublikowano

Ja też radzę Ci, żebyś sobie odpuścił odławianie.

Sam pamiętam pierwszą inkubację i też chciałem bardzo odławiać i hodować młode, więc Cię rozumiem. Z czasem dojdziesz do wniosku, tak jak ja, że to nie ma sensu i przyzwyczaisz się do inkubujących "co chwila" samic:)