Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie ma najmiejszego problemu! wszystkie zachowują się jak nalezy,są razem od około 1,5 roku. Uwierz mi.

Wiara czyni cuda , ale czy nie jest czasem jak pisze Makok , że one po prostu nie mają miejsca w Twoim baniaku i dlatego masz spokój?

A co znaczy , że zachowują się jak należy?

To jest pojęcie baaaardzo względne.

Czy zachowują się jak należy dla danego gatunku ?

Czy zachowują się jak należy dla Ciebie , czali nie biją się i nie ganiają?

Jeśli to drugie to IMO po prostu nie mają miejsca pokazać jak należy swego temperamentu.

Opublikowano

Nie chce dyskutować z doswiadczonymi hodowcami ale one muszą wytrzymac w tej ciasnocie jak mówisz jeszcze około 1 miesiąca.

Dojrzewa zbiornik 150x50x40. wtedy nastąpi odpowiedni podział.

Opublikowano
Nie chce dyskutować z doswiadczonymi hodowcami ale one muszą wytrzymac w tej ciasnocie jak mówisz jeszcze około 1 miesiąca.

Dojrzewa zbiornik 150x50x40. wtedy nastąpi odpowiedni podział.

Ale właśnie po to jest forum :D

Nikt nie wie wszystkiego , a tutaj można podyskutować i czegoś nowego się dowiedzieć :D

Opublikowano

Ale właśnie po to jest forum

Nikt nie wie wszystkiego , a tutaj można podyskutować i czegoś nowego się dowiedzieć

Dlatego jestem wdzięczny za wszelkie krytyczne uwagi-a to ze napisałem ze nie chce dyskutowac to z szacunku dla waszej wiedzy w tym temacie,Duzo czytałem o Malawi.widziałem sporo zbiorników w Niemczech i w Austrii ale zdaje sobie sprawe ze teoria z praktyką mijają sie czesto duzym łukiem ze sobą

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak ja dawno tego nie robiłem .. tj. pisałem na forum:)

Podwaliną płochliwości podczas oświetlania zbiornika, a aktywnego żeru po zgaszeniu światła, może być nazbyt duże oświetlanie zbiornika. Pamiętajmy, że zbiorniki Malawijskie nie wymagają szczególnie dużo światła, pyszczaki w środowisku naturalnym przebywaja na takich głebokościach, na których promienie słoneczne nie wykazują, aż nazbyt ogromnej aktywności. Z pewnością nie jest tam tak jasno, jak jasno jest w akwarium po 2x36W to raz. Drugim elementem jest jasne podłoże (ono odbija fotoniki powodując rozjaśnienie, w końcu trzecim elementem mogą być same szyby (działając niekiedy jak lustro), co do światła - zmiejszyłbym natężenie - a jeżeli nie, to spróbowałbym z roślinami mogącymi zasłonić część powierzchni (rozłożysta kryptokorynka). Pozatym ryba nie zmruży sobie oczu jak ją razi ...

Redukcja stresu w akwa - to pozatym co juz zostało wspomniane: redukcja kryjówek i przyzwoita ilość ryb (w kupie siła)