Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy Artemia jest pokarmem mięsnym czy to jest plankton jak mi sie wydaje. Jeśli tak to jakie mrożonki mięsne dla Yellowów i Maingano?

Opublikowano

Kiedys wszyscy stosowali serca wolowe plus szpinak. Poczatkowo samemu sie to robilo, potem pojawily sie w handlu mrozonki. Wtedy zaczelo byc szeroko dyskutowane jakoby bialko od zwierzat cieplokrwistych (nawet indycze) bylo dla ryb szkodliwe, znakomita wiekszosc akwarystow, moze z wyjatkiem paletkarzy i hodowcow duzych ryb, odeszla wtedy od tego typu pokarmow. Typowo miesnych mrozonek juz sie wlasciwie chyba nie stosuje. Mozna z powodzeniem wykarmic ryby planktonem i larwami, okresowo podawac nalezy plankton w chitynie (oczlik np ) zeby dobalastowac diete i poprawic trawienie.

Opublikowano

Czy wogole to roslinożerne ryby przypadkiem nie karmi sie miesem?

Chyba wystarczająco sladowe ilosci skorupiakow są w gralatach i nic wiecej nie trzeba.

Moje pyszczaki zadnego miesa nie chca ruszać za to żucaja sie na spiruline tropicala w granulkach.

Wydaje mi sie że ci ludzie co chca karmić miesem mieli kiedys sumy,neonki,bojowniki itp i maja jakis taki odruch ze czasem rzuca mieso bo im sie wydaje ze dbaja o nie i ze to cos ekstra.Krowia miesa chyba nie jada.

Ja swoim daje mix 4 roznych pokarmów:

tropical spirulina granulat (zielone opakowanie)

tetrach cichlid granules

novo rift - srednio smakuje

tropical malawii platki.

Sa zdrowe ruchliwe swietnie wybarwione i nie mam narazie zadnych problemow.

Opublikowano

a nie zauważyłeś że nie wszystkie pysie to roślinożercy ?

Wiele z nich to wszystkożerne ryby które w swoim menu mają pokarmy mięsne.

Oczywiscie nie chodzi tu o kotlet schabowy czy serca wołowe ale o np. Artemię, jaja krabów, kryl itp

Opublikowano
Chyba wystarczająco sladowe ilosci skorupiakow są w gralatach i nic wiecej nie trzeba.

1) Jw. w jeziorze pływają rybki roślinożerne, wszystkożerne i mięsożerne (z tolerancjami w kierunkach), stąd jak rozumiem Twój post odnosi się do pysiów typowo roślinożernych i to należałoby podkreślić

2) Ty karmisz swoje ryby jak rozumiem ściśle roślinożerne m.in. Malawi Tropikala (skład m.in.: ryby i produkty rybne, mięczaki i skorupiaki), jak rozumiem postulujesz że te dodatki w zupełnosci wystarczają. Wybrane mrożonki to po prostu składnikowy odpowiednik tego wsadu. To trochę jak gdyby mieć do wyboru suszoną i mrożoną sałatę, którą dokarmiamy pysie - najlepsza jest ta spażona wrzątkiem, ale w każdej postaci to będzie sałata.

Ale nich się wypowiedzą znawcy.

Opublikowano

W stosunkowo wyczerpujący sposób dieta rybek z Malawi została opisana w opisach gatunków chcoiażby na stronie www.malawi.pl U nas też jest sporo na ten temat. Naprawdę pasjonująca lektura.

Określenie to oczywiście zawiera (jak napisałem) pewną tendencję w drugą stronę.