Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że dziś dołączyłem do szanownego grona, chciał bym się przywitać. WITAM Wszystkich :) .

Akwarium mam od dłuższego czasu, ale jakoś do chwili obecnej nie miałem okazji utworzyć tego biotopu i jestem w tym temacie zupełnie zielony.

Dlatego też bardzo proszę o wyrozumiałość i poradę dla nowicjusza :)

Moje pierwsze pytanie będzie chyba dość nietypowe, bo chciał bym się dowiedzieć, czy są gatunki/ odmiany nie agresywnych pysi?

Opublikowano

Jak każdemu początkującemu polecamy i Tobie na start poczytać Faq:

http://forum.klub-malawi.pl/faq.php

Jeżeli mówimy o mbunie to nie ma czegoś takiego jak spokojne pysie. Są gatunki, które uchodzą za relatywnie spokojne, a wiąże się to z ich małym terytorializmem.

Napisz coś więcej o swoim akwarium (wymiary, filtracja itd) no i powiedz co konkretnie Ci chodzi po głowie.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź.

Akwarium standard 720l. (200x60x60)

2 filtry eheima 2228, 2078 + mini kani jako 2 drugi reaktor co2.

Pytałem o spokojne gatunki, ponieważ mam chyba zbyt słabą filtrację na większe grono pysi.

Pomyślałem, że mniej, ale spokojniejszych ryb nie zatłucze się niż więcej ryb agresywnych, a dzięki takiemu rozwiązaniu nie będę musiał kombinować z filtrami.

Opublikowano

No to u nas ( biotop Malawi ) nie potrzeba Ci rekatora co2 bo tylko będziesz wodę zakwaszał, a oprócz nurzańca nic za bardzo CI się na dłuższą metę z badyla nie utrzyma.

Opublikowano

Baniak solidny dla Malawi i filtracja zupełnie wystarczająca. Będzie pięknie i kolorowo-zapewniam

Nie masz żadnych ograniczeń w obsadzie poza tym by ją wybrać z polecanych w tematyce obsada. dla 720l .

Masz tematy z polecanymi obsadami jak wybierzesz pytaj w odpowiednim działe speców od obsad - doradzą.

Opublikowano

Jeszcze raz bardzo dziękuję za porady.

Moje kolejne pytanie (nie chciałem od razu o wszystko pytać, bo było by zamieszanie), to która skała będzie lepsza? Wapień filipiński, czy Serpentenit?

Akwarium jest postawione na piętrze i z tego względu wolał bym lżejszą skałę. Obecnie mam skałę wulkaniczną, która chyba nie pasuje do tego biotopu. Pod Malawi chciał bym usypać większą górkę i to znacząco wpłynie na wagę zestawu.

Generalnie najlepszą opcją było by kupienie/ zrobienie tła i wrzucenie kilku kamoli, ale to pewnie drogi interes.

Opublikowano
Moje kolejne pytanie (nie chciałem od razu o wszystko pytać, bo było by zamieszanie), to która skała będzie lepsza? Wapień filipiński, czy Serpentenit?

...witam Cię Andrzeju na właściwym w końcu forum (oczywiście mały żart bo DFA jest również OK) . Odpowiem Tobie tak jak wczoraj pisałem...Osobiście polecam serpentynit a nawet otoczaki. Teraz już możesz wejść na naszą galerię i tam się inspirować. Dlaczego serpentynit i otoczaki? Dlatego ,że dają one bardzo fajny klimat. Ale to jest moje zdanie..Natomiast wapień bardziej kojarzy mi się( optycznie) z morskim. Ale tak naprawdę to Ty sam zadecydujesz co Ci się bardziej podoba. Bo jeżeli chodzi o oddziaływanie na parametry wody to jeden i drugi jest bezpieczny. Andrzej ..przejrzyj galerię , daj sobie trochę czasu i wtedy określisz jakie wolisz klimaty.

W naszym biotopie jesteś "nowicjuszem" ale tak naprawdę jesteś bardzo doświadczonym akwarystą i jest nam miło ,że tu dołączyłeś.

Wpisz miejscowość w informacji o sobie ( dobrze nam znaną:)) bo to później ułatwia wiele spraw.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam Cię również Andrzeju. Przyznam, że bardzo mi się tutaj podoba, ale z oczywistych powodów nie zmienię miejsca hehe ;)

Tak, wiem że te skałki są fajne, ale szukam czegoś lżejszego o czym wspomniałem w poście powyżej. Kurcze siedzę, oglądam i czytam, ale od tego wszystkiego coraz większy mętlik w głowie.

Jeśli chodzi o doświadczenie, to na tym stricte tematycznym forum jestem totalnie zielony i praktycznie zaczynam przygodę. Dlatego wszelkie sugestie (nawet te banalne) są mile widziane i nie będę się wymądrzał. ;)