Skocz do zawartości

problemy z cyrkulacją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na początku mojego listu bla bla...

Koledzy doradźcie startuję z zbiornikiem wszystko cacy ale mam jeden problem. Wiem nie jestem bez winy bo sam sobie zrobiłem problem stawiając opór wodzie ale już tłumaczę.

Akwarium 840l standard 200x60x70cm 75kg piasku ze składu budowlanego zero kamieni, po lewej jest osłona z styropianu pianki montażowej i cx5 zasysu filtra rura 1 cal nałożona gąbka dość duże oczka i sama gąbka też nie jest mała około 25x15x15cm, osłona jest w połowie szerokości od dołu do góry.

Na środku kamień też tą metodą wykonany jest od środka i zniża się do tylnej ściany i tam też jest przyklejony. I po prawej taki malutki w niczym nie przeszkadzający, oraz wylot filtracji skierowany do środka akwarium.

Dobra wypociłem się nad opisaniem a teraz w czym problem. Nie potrafię dobrze skierować przepływu wody. Mam dwa cylkulatory jvp 200 najpierw jeden był po lewej na górze skierowany trochę do góry co by wyeliminować martwą strefę która się zrobiła przed osłoną zasysu i kożuszka na powierzchni. Pomogło ale znów na dole był pokarm który zaczyna pleśnieć, więc skierowałem go na dół i syfki poszły na prawą stronę tu mi się wydaje że jest okej. Ale problem większy jest po środku i prawej stronie. Tam nie potrafię się pozbyć syfu. Najpierw cylkulator był skierowany też na górę to na dole pełno pleśniejącego pokarmu na samym środku tuż przed tym dużym kamulcem a jak skierowałem cyrkulator na dół to w rogu prawym przednim mam ten pokarm co mi lewy falownik przedmucha, a ten pokarm co był na środku został predmuchany za ten kamień i sobie tam leży na dnie dosłownie 30 cm przed gąbką od zasysu wody.

uff ale sie wypociłem

ogółem najlepszy ręcznik ever:-)

post-15208-14695726153835_thumb.jpg