Skocz do zawartości

problem z filtracja akwa 450 L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja sam popełniałem podobne błędy co ty:D zadawałem tyle pytań i tyle błędów robiłem ze brano mnie za trola;)ale dzięki temu forum i pomocy którą tu otrzymałem udało mi się wyjść na prostą:PSzczerze ja ten zestaw co mam to polecam ale nie musisz się tym kierować .I polecam zakupić zestaw testów kropelkowych JBL.

Opublikowano

Juz pare dni temu myslalem o tym filtrze wewnetrznym i cyrkulatorze ale poczytalem i myslalem ze moze ja zle kombinuje i taki sump + kubelek powinny wystarczyc na taki baniak. No ale sie mylilem widac. Podjade do jakiejs sieciowki i kupie te testy a myslisz ze to moze byc cos innego niz zla filtracja?

Opublikowano
myslisz ze to moze byc cos innego niz zla filtracja?

Ja myślę że jest to co decorativo CI napisał;) przeczytaj dokładnie co ci radzi byś zrobił!zrobiłeś start baniaka od nowa.Jeżeli kupiłeś tak jak ja baniak z wszystkim to z ciekawośći masz jakiś podkład na dnie czy kamienie leżą na piasku? a co za tym idzie jak rybki je podkopią to.....Jak potrzebujesz porad odnośnie skał-piasku itd to na forum są odpowiednie działy w których należy zadawać pytania bo zaraz moderatorzy mnie opier****:D

Opublikowano

Najważniejsze zrób to co pisał decorativo i szybko zrób te testy bo nie wiadomo co masz w baniaku tzn.woda.Pamiętaj testy kropelkowe JBL ph-kh-gh-no2-no3-nh4 najważniejsze są te no2-no3-nh4 i bakterie bio digest.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pozwolę sobie napisać parę słów :)

myslalem ze moze ja zle kombinuje i taki sump + kubelek powinny wystarczyc na taki baniak

I dobrze myślałeś, bo sumpy są wykorzystywane w jeszcze większych zbiornikach i doskonale spełniają funkcję. Jeśli nadal chcesz mieć sump, to masz system oparty:

1. na pompie akwarystycznej - dobrym rozwiązaniem jest Jebao DCT

2. na pompie C.O. - tu dobrze sprawują się grundfosy.

Możesz oczywiście zrezygnować z sumpa, ale chyba tego nie zrobisz wnioskując po wpisie, że się namęczyłeś przy jego czyszczeniu ;) Rezygnując z sumpa mógłbyś skorzystać z zestawu bajrona, ale przede wszystkim zrób najpierw to o co prosił deccorativo :) Resztę można poskładać w odpowiednich działach, powodzonka !!!

Opublikowano

Nie wiedzialem ze tak szybko i realnie mozna sie wszystkiego dowiedziec i oczekiwac na pomoc bo zawsze bylem sceptycznie nastawiony do wszelakich forum. Kupilem aquael turbo 2000 i wlozylem dziala juz z pol godziny i widac poprawe a wylot skierowalem tak by mieszal wode i wypychal do zrzutu sampa. Testy kupie jutro szczerze to beda to moje pierwsze testy do akwa w zyciu heh. Czesc tego zostala w sumpie wiec jakies bakterie zostaly i ceramike tez zostawilem tylko dolozylem nowej troche. Jutro wrzuce zdjecia piasku i baniaka z obsada. Z tego co wiem to mam chyba przerybiony baniak i sa gatunki ktore nie powinny byc chyba razem trzymane z tego co czytalem ale mowie taki kupilem a zal mi oddawac byle gdzie rybki.

Opublikowano

Kupilem kolejna pompe do sumpa i znow porazka moze i dobrze mieli wode ale halas taki ze szkoda gadac. Aquel turbo 2000 tez chodzil fajnie przez jakis czas az do momentu w ktorym co pare chwil wyrzuca kumulacje drobinek jakby piasku, w pierwszej chwili myslalem ze to powietrze ale niestety nie. Zmienilem gabke na troche bardzoej gesta niz ta co jest w oryginale oraz dolozylem waty akwa do tego kubka tez zero zmian drobinki co chwila wylatuja. Ostatecznie zdjalem gabke i dopchalem waty i jest sam kubeczek ale z tego co obserwuje to slaba poprawa. Nie mam pojecia jak sie z tym uporac.

Opublikowano

Po pierwsze, jakie pierwotniaki? Woda jest mętna czy widzisz drobinki?

Po drugie, daj zdjęcie lub rysunek tego sumpa. Mniej więcej powinno to wyglądać w kolejności tak:

1 komora: zrzut wody plus gąbki

2 komora: wata

3 komora ceramika+ grzałka + pompa powrotu

Ew pośrednie komory buble stop lub jeszcze raz wata

Po trzecie sprawdź czy Ci te pompy powrotne nie zaciągają powietrza i ni wyrzucają do baniaka.

Do takiego baniaka kup AB3000 lub eheim 3000+ lub newa Jet 3000 lub jeśli Cię stać mini RedDragon 3500.

Zamiast kubełka po przeciwnej stronie komina włóż cyrkulator może być tunze 6045.

Taka cyrkulacja i filtracja musi wystarczyć.