Skocz do zawartości

problem z filtracja akwa 450 L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja sam popełniałem podobne błędy co ty:D zadawałem tyle pytań i tyle błędów robiłem ze brano mnie za trola;)ale dzięki temu forum i pomocy którą tu otrzymałem udało mi się wyjść na prostą:PSzczerze ja ten zestaw co mam to polecam ale nie musisz się tym kierować .I polecam zakupić zestaw testów kropelkowych JBL.

Opublikowano

Juz pare dni temu myslalem o tym filtrze wewnetrznym i cyrkulatorze ale poczytalem i myslalem ze moze ja zle kombinuje i taki sump + kubelek powinny wystarczyc na taki baniak. No ale sie mylilem widac. Podjade do jakiejs sieciowki i kupie te testy a myslisz ze to moze byc cos innego niz zla filtracja?

Opublikowano
myslisz ze to moze byc cos innego niz zla filtracja?

Ja myślę że jest to co decorativo CI napisał;) przeczytaj dokładnie co ci radzi byś zrobił!zrobiłeś start baniaka od nowa.Jeżeli kupiłeś tak jak ja baniak z wszystkim to z ciekawośći masz jakiś podkład na dnie czy kamienie leżą na piasku? a co za tym idzie jak rybki je podkopią to.....Jak potrzebujesz porad odnośnie skał-piasku itd to na forum są odpowiednie działy w których należy zadawać pytania bo zaraz moderatorzy mnie opier****:D

Opublikowano

Najważniejsze zrób to co pisał decorativo i szybko zrób te testy bo nie wiadomo co masz w baniaku tzn.woda.Pamiętaj testy kropelkowe JBL ph-kh-gh-no2-no3-nh4 najważniejsze są te no2-no3-nh4 i bakterie bio digest.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pozwolę sobie napisać parę słów :)

myslalem ze moze ja zle kombinuje i taki sump + kubelek powinny wystarczyc na taki baniak

I dobrze myślałeś, bo sumpy są wykorzystywane w jeszcze większych zbiornikach i doskonale spełniają funkcję. Jeśli nadal chcesz mieć sump, to masz system oparty:

1. na pompie akwarystycznej - dobrym rozwiązaniem jest Jebao DCT

2. na pompie C.O. - tu dobrze sprawują się grundfosy.

Możesz oczywiście zrezygnować z sumpa, ale chyba tego nie zrobisz wnioskując po wpisie, że się namęczyłeś przy jego czyszczeniu ;) Rezygnując z sumpa mógłbyś skorzystać z zestawu bajrona, ale przede wszystkim zrób najpierw to o co prosił deccorativo :) Resztę można poskładać w odpowiednich działach, powodzonka !!!

Opublikowano

Nie wiedzialem ze tak szybko i realnie mozna sie wszystkiego dowiedziec i oczekiwac na pomoc bo zawsze bylem sceptycznie nastawiony do wszelakich forum. Kupilem aquael turbo 2000 i wlozylem dziala juz z pol godziny i widac poprawe a wylot skierowalem tak by mieszal wode i wypychal do zrzutu sampa. Testy kupie jutro szczerze to beda to moje pierwsze testy do akwa w zyciu heh. Czesc tego zostala w sumpie wiec jakies bakterie zostaly i ceramike tez zostawilem tylko dolozylem nowej troche. Jutro wrzuce zdjecia piasku i baniaka z obsada. Z tego co wiem to mam chyba przerybiony baniak i sa gatunki ktore nie powinny byc chyba razem trzymane z tego co czytalem ale mowie taki kupilem a zal mi oddawac byle gdzie rybki.

Opublikowano

Kupilem kolejna pompe do sumpa i znow porazka moze i dobrze mieli wode ale halas taki ze szkoda gadac. Aquel turbo 2000 tez chodzil fajnie przez jakis czas az do momentu w ktorym co pare chwil wyrzuca kumulacje drobinek jakby piasku, w pierwszej chwili myslalem ze to powietrze ale niestety nie. Zmienilem gabke na troche bardzoej gesta niz ta co jest w oryginale oraz dolozylem waty akwa do tego kubka tez zero zmian drobinki co chwila wylatuja. Ostatecznie zdjalem gabke i dopchalem waty i jest sam kubeczek ale z tego co obserwuje to slaba poprawa. Nie mam pojecia jak sie z tym uporac.

Opublikowano

Po pierwsze, jakie pierwotniaki? Woda jest mętna czy widzisz drobinki?

Po drugie, daj zdjęcie lub rysunek tego sumpa. Mniej więcej powinno to wyglądać w kolejności tak:

1 komora: zrzut wody plus gąbki

2 komora: wata

3 komora ceramika+ grzałka + pompa powrotu

Ew pośrednie komory buble stop lub jeszcze raz wata

Po trzecie sprawdź czy Ci te pompy powrotne nie zaciągają powietrza i ni wyrzucają do baniaka.

Do takiego baniaka kup AB3000 lub eheim 3000+ lub newa Jet 3000 lub jeśli Cię stać mini RedDragon 3500.

Zamiast kubełka po przeciwnej stronie komina włóż cyrkulator może być tunze 6045.

Taka cyrkulacja i filtracja musi wystarczyć.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. Chciałbym podzielić się z Wami małym poradnikiem- jak zrobić tanią lampę na power LED ach 3w zasilaną 24v, sterowalną za pomocą sterownika Leddimerpro lub Tc 420 i podobne - sterowanie PWN. U mnie, na akwarium 230x70x65h potrzebne były 2 lampy po 30cm długości i 16cm szer. Oświetlają równo cały zbiornik.  Co potrzeba do jednej lampy: - 12szt diod power LED wraz z podstawką pcb 3w (najlepiej kupić już zlutowaną) -2 szt. Driver stałoprądowy Ldd-700l - klej termo przewodzący  - zasilacz 24v  - profil alu do ledow -  16cm szer. wraz z szybką z pleksi oraz zatyczkami. Profil kupuję się na wymiar, ja wybrałem do 12diód w jednej lampie - 30cm. - przewód 4 żyłowy najlepiej 1.5mm Diody oraz drivery należy przykleić na klej termo przewodzący do profila alu, później wszystko polutować według rysunku, jeden kanał 6szt diód przez zasilaniu 24v. Założyć pleksi oraz zaślepki wiercąc wcześniej otwór na przewód i tyle. Lampa nie trzeba moim zdaniem uszczelniać żadnym klejem. Pleksi na wcisk w zupełności wystarczy.  Uwagi  - lampy dość mocno się grzeją, u mnie 2szt, podnoszą temp. wody o 2stopnie  - drivery trochę piszczą, szczególnie na małych wartościach mocy - ja dopiero je słyszę, jak otworzę pokrywę, ale komuś może to przeszkadzać. -Temperature barwową diód należy dobrać indywidualnie. Ja wcześniej miałem w jednej lampie 6szt 12000k oraz 6szt WFS , dla mnie to światło było sztuczne. Teraz mam 8500k - 12szt w jednej lampie i moim zdaniem efekt jest super. światło mam wysterowane na 50% mocy. Przy mniejszych zbiornikach. Śmiało wystarczy jedna linia w jednej lampie składająca się z 6 diod 3W Lampę bezpośrednio można podłączyć pod zasilacz 24v lub pod sterownik. Jeżeli ktoś chce mieć to podpięte pod zasilanie 12v,  to zamiast 6 diód na jeden kanał, podpina 3szt. Wszystko kupowałem na allegro  Koszt wykonania jednej lampy około 100zł  
    • Nie wiem jak to będzie przy power ledach.Miałem oświetlenie na modułach LED 8500k dodatkowo miałem białe było spoko oczywiście podłączone pod chiński sterownik zmierzchu i świtu. Potem chciałem mieć możliwość wykorzystania pełnej mocy sterownika i dałem moduły RGBW i byłem jeszcze bardziej zadowolony.Gdybym teraz ponownie robił oświetlenie to dałbym moduły RGBW i pobawił się ustawieniem ich na sterowniku.
    • Jak w temacie kupie Drapieżniki : Aristochromis christyi  Dimidiochromis compressiceps  fossorochromis rostratus  nimbochromis venustus  nimbochromis livingstonii  nimbochromis fuscotaeniatus  buccochromis rhoadesii yellow  / Buccochromis atritaeniatus  Exochochromis anagenys    
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
    • To niebieskie oświetlenie jest tylko na środku jako wieczorne. Kupiłem moduły 6500k + do tego jeszcze 8500k. Zobaczymy co z tego będzie 
    • Jeśli już masz niebieskie podświetlenie, to dałbym wszystkie 6500K.
    • To może w takim razie spróbuję dać po 2 kabały na jedną lampę jeden kanał 6 diod 6.5 a drugi 9tyś k. Niebieski mam już realizowany na modułach LED 24v jako oświetlenie wieczorne tylko na środku. Niestety ale z power ledami jest ten problem, że bez zmiany napięcia każdy kanał musi mieć tą samą ilość diod. U mnie to jest po 6szt przy napięciu 24v i do tego pod każdy kanał driver 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.