Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium o wym. 180x50x60

Prosiłeś mnie na pw o komentarz i moje zdanie na ten temat, ale nie czytasz odpowiedzi:rolleyes:

Zacznę więc od początku bo może się innym młodziankom :D przydać.

1/ w profilu publicznym wstawiłeś 200l a z powyższego wynika 540l i ważne jest czy to

180x50x60h czy też 180x50hx60

z proporcji ze zdjęcia wnioskuję że baniak masz

180x50x60h a taki musi być z szyby 12mm jeśli tego napaćkanego silikonu jest 4mm na górze to wygląda że szyba jest 10mm.?? Nie jestem ekspertem od klejenia baniaków ale wiem po sobie że to musi być perfekcyjnie wykonane bo sny będziesz miał katastroficzne a jak jeszcze żonie powiesz - to koniec z domu się trzeba wyprowadzać.

Ja zamawiam szkiełka w erybka i oni ten fragment kleją tak:

e287d214f875a890gen.jpg

to baniak 120x 60x50h front OW więc szyba powinna być 8mm ale jest 10mm i zobacz jak wklejone są wzmocnienia wzdłużne. Przednią szybę trzyma i wzmocnienie ale i szyby boczne bo wszystko sklejone jest razem. Mam jeszcze poprzeczkę ale wkleję ją sam jak wstawię tło przed zalaniem wodą.

U ciebie widzę w oddali wklejone wzmocnienia wzdłużne a jeśli i wklejono ci poprzeczkę to zapewne to jakoś wytrzyma ale wygląda badziewiasto i wykonawca powinien się wstydzić i nie wypuścić takiego wybrakowanego szkiełka.

540l to kupa wody i jeśli to co napisałem się potwierdza a pod tobą lokatorzy jak sam napisałeś to raczej nigdy już spokojnie nie zaśniesz więc tylko dlatego wymieniaj na dobre szkiełko.

Piasek też mi wygląda na mąkę a nie taki gradacji 0,8-1,2mm.??

przy szybach 10mm i więcej warto front z OW albo Guardiana bo to widać jak woda klarowana Purolitem lub węglem.

.

Opublikowano

Moje akwarium do Przemka ma spoinę 1mm, tu wygląda jakby szyba się odklejała od góry.

Przemek zna się na fachu i jak pisze, że nie wytrzyma to tak jest :) Czekamy na odpowiedź co powiedział wykonawca. No i pytanie czy tak było jak kupiłeś, bo to też ważne.

Opublikowano

Akwarium jest nówka sztuka o wym. 180x50x60h ze szkła Guardian 10mm.

1. Odebrałem je tydzień temu i czekało sobie w korytarzu na styropianie owinięte streczem na stelaż. Wczoraj postawiłem akwarium na stelażu a dziś chciałem działać dalej lecz te spoiny mnie zaskoczyły.

2. Akwarium posiada 2x wzmocnienie wzdłużne i 2x poprzeczne.(wygląda to pancernie)

3. Piasek rzeczywiście strasznie drobny - to źle?

Właśnie odbyłem rozmowę z Panem od klejenia i zapewnia, że mimo iż może to razić w oczy to nie ma szans żeby to się rozkleiło.

Przemek stwierdził, że to się nie nadaje do użytku :/

post-12683-14695725988835_thumb.jpg

Opublikowano
3. Piasek rzeczywiście strasznie drobny - to źle?

...będzie Ci "kurzył" jeżeli jest zbyt drobny. Pytanie tylko co to oznacza u Ciebie zbyt drobny? Gradacja 0.8-1.2 mm jest OK. Przy mniejszych jest ryzyko "kurzu" ale to też zależy jeszcze od wielu czynników.

Opublikowano
Z tego co widzę jest chyba o gr. 0-1mm :/

...generalnie zalecana jest gradacja jak podałem. Tutaj nie wiemy czy więcej jest tej mniejszej czy większej gradacji a min. od tego będzie też zależeć "kurzenie". Ustawienie ewentualnych falowników może być też przyczyną "kurzenia" tego piasku. Ale piasek to pikuś przy Twoim problemie ze szkłem. Piasek za parę zł. można wymienić a nawet za darmo wejść w jego posiadanie. Poczytaj jeszcze na spokojnie FAQ, pytaj ..masz trochę czasu jeszcze a unikniesz wielu potknięć. Pozornie te niby drobne potknięcia też w efekcie potem stwarzają problemy na tyle ,że patrzysz w akwa i się wkurzasz na detale.

Opublikowano

Szczęście mi dopisuje - :D

Cały czas. :D jak to widzę teraz po całości to to klejenie nie puści na pewno więc masz dwa wyjścia

- oddać akwarium i niech zwraca kasę - to szczęście jak się zgodzi:D

- pozostawić baniak i niech zwróci z 20-30% za fuszerkę - to także szczęście jak utargujesz.

- wywal ten piasek-mąkę bo z daleka widać że zawsze będzie mulić i kup 45l czyli 2x20kg takiego 0,8-1,3mm kolor dowolny jaki chcesz przy okazji na dnie podkładki położysz pod kamienie bo pewnikiem też zapomniałeś dać - masz następne szczęście:D

- deszczownie wywal i daj zwykłą rurkę zagiętą poziomo lub nawet w S w górę i po skosie na przednią szybę no i.

zaczynaj nowy temat o filtracji do 540l:D bo nie wiemy co tam w szafce stoi - a też możesz mieć szczęście:D cały czas tak trzymaj:cool:

Grzesiu a nie jesteś moim sąsiadem? może tak miejscowość w profil by wpisać to podjadę do ciebie i sobie "perfektem porozmawiamy" - następne szczęście będą tym razem miał ja:D

działaj dalej i zanim zrobisz kolejny błąd to pytaj. i nie syp piasku bez płukania bo wiesz co będzie - nieszczęście będziesz miał

Opublikowano

Decco jestem spod Krakowa więc raczej dalekimi sąsiadami jesteśmy :)

Gdybyś był bliżej już dawno bym Cie zaprosił na kawę lub drinka!

1. O podkładkach pod kamienie wiem - :)

2. Piasek pójdzie do zmiany - cholera xD

3. Deszczownice wywalę bo mam inną końcówkę i skieruje tak jak mówisz.

4. Filtracja - 2x JBL e1501, bałem się sam robić kaseciaka (nie ufam moim umiejętnością twórczym) :D

5. Za stówkę czy dwie to mi się nie chcę problemu robić - ja chce mieć pewność, że będę mógł spać spokojnie przez najbliższe parę lat i że nie zaleje sąsiadów z dołu...:D

W poniedziałek będę się kontaktował z gościem i zobaczymy co powie. Nie jestem upierdliwym człowiekiem i rozumiem każdy błąd i mógł szef tego nie sklejać osobiście tylko może któryś z pracowników miał gorszy dzień więc antyreklamy nie będę póki co robił..

Kolejne pytania:

1.Co w przypadku gdy gościu powie, że o żadnej reklamacji nie ma mowy?

2. Zostawilibyście takie akwarium czy strach by wam na to nie pozwolił?

3. Mieszkam w 50-60letniej kamienicy na piętrze - pytanie czy płyta wytrzyma takie obciążenie? Akwarium stoi pod ścianą nośną. Z tego co wiem podłoga składa się(od góry):

1. Parkiet

2. Deski

3. Legary i "śmieci, gruzy itp" - tak mi mniej więcej powiedziano :D

Opublikowano

Wykonanie tragedia. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z tak słabo wykonaną spoiną. Ja nawet jakbym dostał ten baniak za darmo nie wlałbym do niego wody. Pół metra sześciennego wody na podłodze średnio by mi się podobało. Jeżeli zdecydujesz się to zalać wodą to tylko mogę współczuć sąsiadom i liczyć, że masz naprawdę dobre ubezpieczenie z zawartą klauzurą o pękniętym/rozszczelnionym akwarium.

Jeżeli nie będzie chciał zwrócić kasy lub jeszcze raz przykleić akwarium to zażądaj od niego pisemnej gwarancji o pokryciu kosztów od zalania przez rozszczelniony baniak.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.