Skocz do zawartości

Cyrkulacja w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

Założyłem akwarium (120x50x50) z pyszczakami we wrześniu tego roku, oczywiście wcześniej studiując forum i słuchając porad osób zajmujących się akwarystyką od nastu lat. Jeśli chodzi o aranż i wystrój mojego akwarium wiem, że Wam nie koniecznie wszystkim się spodoba tło niebieskie, mało piasku no i wapień filipiński, ale takie chciałem. Mimo, że trochę czytałem na temat cyrkulacji, po obejrzeniu filmiku Stana potrzebuję może ktoś podpowie jak ustawić odpowiednio cyrkulator jabao RW-4. Wiem, że jest to sprawa indywidualna i zależna od wystroju ale:

1. Jak powinien być skierowany "podmuch" czy na lustro wody czy na szybę?

2. Przy takich wymiarach akwarium jaką moc ustawić ma 8 prędkości od 500 do 4000l/h?

3. Czy powinien być zawsze po tej samej stronie co wlot i wylot do filtra?

4. Czy ma znaczenie w którą stronę i jak jest skierowany wylot z filtra?

Próbowałem kilku ustawień ale nie do końca jestem pewien czy jest ok. Używam tylko filtru tetra 1200 ex plus jest nastawiony na 3/4 mocy czy powinienem ustawić na max mimo, że parametry wody są ok i oprócz widocznych okrzemków nie mam problemów?

Z góry dzięki za opinię i rady.

post-16363-14695725885577_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj, jeśli oglądałeś filmik Stana to nie bardzo rozumiem gdzie masz problem? ;) tam wszystko jest świetnie pokazane. Cyrkulator skierowany na tylną ścianę i w górę - na taflę wody, po przeciwnej stronie do wylotu z filtra, ale po tej samej co jego zasys. Ja w takim zbiorniku mam ustawiony na 2500 l/h czyli na 5 bieg, ale wszystko zależy od aranżacji, musisz obserwować i pokombinować żeby stwierdzić jak powinno być u Ciebie ;)