Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, drodzy forumowocze jak byl juz taki temat to przepraszam ale szukalem i nic nie znalazlem, mam pytanje zamontowalem sobie tasme led koloru niebieskiego do akwarium malawi jako dodatkowe oswietlenie, bo normalnie naswietlam swietlowkami 10h dziennie a chcialbym miec nocbe delikatne oswietlenie czy moge je swiecic cala noc czy jakos inaczej za wszelkie pomlce z gory dziekuje ;)

Opublikowano
czy moge je swiecic cala noc czy jakos inaczej za wszelkie pomlce z gory dziekuje

...nie ma potrzeby. Niech ryby też odpoczywają. Ja świecę 1.5 godziny od momentu zagaszenia światła dziennego. A właściwie nocne - niebieskie włącza mi się parę minut przed wyłączeniem dziennego. Przez parę minut świecą razem a potem już tylko nocne. A dzienne też świecę 10 godzin.

Opublikowano

Oczywiscie wlaczylem okolo 1.5h ledy i obserwowalem jak rybki sie zachowuja i mialy sie dobrze poukladaly sie na podlozu jak by swiatla nie bylo i wybraly te ciemniejsze miejsca w akwa ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Ja z kolei mam pytanie czy jakieś inne kolory mają pozytywny bądź negatywny wpływ na życie w akwarium malawi .

Posiadam oświetlenie led RGB czyli tzw red green blue które tworzy palete 28barw do wyboru, czy warto oświetlac innymi barwami ???

Z góry dzieki za podpowiedzi