Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam wysokie no2 0.5 , jestem niedoświadczonym posiadaczem pyszczaków ale o tym już pisałem w innym temacie , jak mogę szybko obniżyć no2, do niedojrzałego zbiornika wpuściłem rybki i stosowałem preparat Tropical ICHTIO w celu zwalczenia ospy rybiej, do wody przez przypadek mój brat wlał podczas mojej nieobecności około 40ml tego preparatu , może on zaszkodzić moim rybkom ?

Opublikowano

testy na no2 robie testami kropelkowymi firmy zoolek a testy ph testerem elektronicznym nie wiem czy mam go dobrze wyskalowanego ;( miałem saszetki z testerami i rozpuściłem je w wodzie kranowej zamiast w destylowanej i nie wiem czy przez to wychodzą dobre testy ;(

Opublikowano

Dobra. Zacznijmy od testów. Zoolek odpada. Kup porządne testy kropelkowe na no2 no3 firmy Jbl. Tylko nie paskowe a kropelkowe. Ten wynik zooleka nic nam nie daje. Obserwuj ryby. Gdyby były osowiałe i ciężko oddychały to natychmiast podmiana 50%. Teraz rób podmianki 30% co 3 dni aby pozbyć się tego leku. Zrób testy i daj znać.

• Dziękuję 1
Opublikowano

rób jak pisze Seba.

przy okazji te Ichtio wywalisz;)

rzecz w tym że na NO2 podmianki niewiele pomagają - za chwilę jak z podziemia znowu powraca wysokie NO2.

Zapewne i amoniak masz jak nie dojrzały baniak tylko o tym nie wiesz.

Całe te perypetie z ospą też mogą być spowodowane osłabieniem ryb w tej azotynowej zupie.

Rób podmianki nawet 50% i lej Prodibio Biodigest lub Seachem Stability - to bakterie

kup Kordon AmQuel bo to uzdatniacz kranówy a bez uzdatniacza nie ważyłbym się lać prosto do baniaka.

AmQuel poza uzdatnianiem wody maskuje amoniak, amon i częściowo NO2 i NO3 dla ryb.

Powinny lepiej się poczuć. Przy tym poziomie NO2 raczej nie wytrzymają długo.

Wysłałbym ci złoże dojrzałe ale weekend po drodze więc za długo czekać no i miejscowości nie wpisałeś w profil - a może jesteś moim sąsiadem z mojej wsi.:rolleyes:

• Dziękuję 1
Opublikowano

przy każdej wymianie wody dolewam Aqua Safe aby nie lać kranówy , kupiłem tez FilterActive tetry, i microbe-lift therap, jak długo powinno trwać leczenie ospy rybiej ? rybki są bardzo ruchliwe i maja apetyt do jedzenia :)