Skocz do zawartości

Początek przygody z malawi 112l.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Widzę, że używasz Aquael Midikani 800.

..kiedyś używałem. Do 112 litrów jako biolog będzie OK.

-- dołączony post:

Warto w malawi użyć dedykowany do niego sterylizator Aquael UV-C?

...szkoda pieniędzy. Możesz go w ogóle nie użyć bo nie będzie potrzeby.

...nie zauważyłem ,że to pytanie do Andrzeja ( Egona).. i trochę się wciąłem za co przepraszam.

Opublikowano
...nie zauważyłem ,że to pytanie do Andrzeja ( Egona).. i trochę się wciąłem za co przepraszam.

Nic nie szkodzi Andrzeju ;)...Z tego co się orientuję i zapamiętałem to sam miałeś ten filtr,więc kolega zna już odpowiedź :)

Opublikowano
Co do testera to myslałem właśnie o JBL. Tylko wiedzę, że kropelkowe są na kazdy parametr osobno do kupienia i razem wychodzi to ponad 250 zl. Nie ma tanszej opcji?

...mi wystarcza test na pH NO2 i NO3. Fakt..mam dojrzałe akwa. Możesz ewentualnie jeszcze kupić na KH i GH. Kupno wszystkiego naraz jest niestety też kosztowne. Ale późniejsze uzupełnienia są już znacznie tańsze. Przelicz co Ci się opłaca. Bo potem w praktyce korzystasz i tak z tych trzech pierwszych.

Opublikowano

Przeanalizowałem wszystko i doszedłem do wniosku, że wstrzymam się na parę miesięcy z malawi ze względu, że w przyszłym roku planuję mały remont pokoju i przemeblowanie i wychodzi na to, że będę miał miejsce na zbiornik o długości 120 cm.

W związku z powyższym nie widzę sensu zakładania malawi na parę miesięcy w 112 litrach.

W tej chwili mam w tym 112 stadko zwinników i otosków.

Dokupię 2 pary ramirezek i przerobię go na czarne wody ameryki.

Dzięki waszym radom i odpowiedziom na moje pytania już wiem od czego zaczać zakładając malawi.

Oczywiście jak już bedę miał ten większy baniak to i tak z pewnością będę tu zadawał kolejne pytania odnośnie obsady i spraw technicznych.

Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

zaczynaj naukę od teraz, czytaj FAQ, planuj, obmyślaj i nas odwiedzaj jak najczęściej, zobaczysz jak czas na takie pierdołki szybko mija i nie obejrzysz się i zaczniesz budować swoje malawi.