Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich chciałem przedstawić mój pierwszy zbiornik malawi. Jest to moje pierwsze akwarium więc proszę o wyrozumiałość. Akwarium małe na start. W przyszłości jak się wszystko dobrze potoczy na pewno DUŻO większe :) Nie nudząc już dalej do rzeczy :

-Akwarium 75x35x40 105L :/

-Filtr gąbkowy AQUA SZUT T-HEAD 750 + Gąbka 15X7

-grzałka 100W (kurier wiezie)

-kamień - czarny bazalt ułożony na styropianie

-podłoże - BIAŁY GRYS DOLOMITOWY 1-2mm_ WAPIEN MALAWI - 13kg

-oświetlenie 2x10W LED Cold White (kurier wiezie) do zdjęć użyty led z telefonu

-tło - czarna folia do przyciemniania szyb samochodowych :)

Akwarium założone 04.12.2015 zaszczepione bakteriami sobie dochodzi także lokatorzy planowani dopiero po nowym roku ale to nic bo moje oko już CIESZY:D

Planowana obsada harem Saulosi lub Demasoni.

Proszę o fachowe porady co ewentualnie zmienić/dodać/ująć aby było wszystko GOOD :cool:

Zdjęcia robione kom także jakość taka se.

post-16661-14695725638109_thumb.jpg

post-16661-14695725644577_thumb.jpg

post-16661-14695725649889_thumb.jpg

post-16661-14695725656284_thumb.jpg

post-16661-14695725661788_thumb.jpg

post-16661-14695725667018_thumb.jpg

post-16661-14695725672373_thumb.jpg

Opublikowano

Podoba Ci się ten "Beskid Wyspowy"?

Dekoracja dla mnie na 3 z dwoma minusami, ale to twoje akwa.

Wątpię czy biologia na tym filtrze da radę.

biały piasek czarne kamienie - ale to jak pisałem "Twój cyrk i Twoje małpy"

Opublikowano

Witaj fajnie że jesteś z nami. Całkiem przyzwoicie to wszystko wygląda, mi osobiście ten duży kamień po lewej trochę nie pasuje ale to już kwestia gustu, z czasem pomysl o jakimś tle poczytaj na forum o tlach Diy bo coś takiego by Ci się przydało w Twoim akwa. W przyszłości pomysl o jakimś większym baniaczku bo pysie potrzebują trochę więcej miejsca minimum 112l. Powodzenie i sprawdzaj na bierzaco parametry wody.

Opublikowano
Podoba Ci się ten "Beskid Wyspowy"?

Dekoracja dla mnie na 3 z dwoma minusami, ale to twoje akwa.

biały piasek czarne kamienie - ale to jak pisałem "Twój cyrk i Twoje małpy"

Kompozycja Biało-Czarna świetnie komponuje mi się z kolorami ścian i wystroju salonu w którym akwa się znajduje także była przemyślana i komponowana w tym kierunku.

-- dołączony post:

Witaj fajnie że jesteś z nami. Całkiem przyzwoicie to wszystko wygląda, mi osobiście ten duży kamień po lewej trochę nie pasuje ale to już kwestia gustu, z czasem pomysl o jakimś tle poczytaj na forum o tlach Diy bo coś takiego by Ci się przydało w Twoim akwa. W przyszłości pomysl o jakimś większym baniaczku bo pysie potrzebują trochę więcej miejsca minimum 112l. Powodzenie i sprawdzaj na bierzaco parametry wody.

Witam, dzięki za komentarz. Ten duży kamień po lewej trochę zasłania mi filtr który się za nim znajduje i jak tylko dojedzie cała , to grzałkę również tam schowam. co do tła to chyba trochę mało miejsca w tym zbiorniku:) aby jeszcze zabierać nim przestrzeń dla ryb ale na pewno nie zabraknie go kiedyś w większym baniaku.

Opublikowano

Trochę to przypomina cmentarz zimą:)

Bazalt lubię, ale Twoje kamienie mają wg mnie za ostre krawędzie i ryby mogą się o nie kaleczyć.

Z ostatnich moich doświadczeń śmiem twierdzić, że da:)

Zlikwiduj te "groby" i spróbuj stworzyć jakieś gruzowisko dzięki temu ryby będą miały kryjówki.

Opublikowano

Trochę to przypomina cmentarz zimą:):D :D :D mi też :D ciekawe co na ro ryby?:cool:

Zlikwiduj te "groby" i spróbuj stworzyć jakieś gruzowisko dzięki temu ryby będą miały kryjówki.

Mam jeszcze kilka kamieni to może coś dorzucę.

-- dołączony post:

Pozostań jednak przy saulosi tym bardziej, że w jednym gatunku masz 2 kolorki.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

I tak mi się też wydaje że te dwa kolory dopełnią życiem ten "cmentarz zimą":D

Opublikowano

Mam pytanie do doświadczonych już w temacie dotyczące obsady. Ile na początek mogę maksymalnie wpuścić młodych Saulosi ok3cm aby później je zredukować do ilości 1+3(4) a może ktoś zaproponuje jakiś inny gatunek który mógłby zamieszkać w tym małym domku oraz po jakim czasie będzie możliwe wyselekcjonowanie haremu? z góry dzięki za info.