Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak obiecałem wczoraj, wrzucam świeże foto:

Tło po wykonaniu drugiej warstwy zaprawy CR65 wygląda już znacznie inaczej i naturalniej.

Podczas nakładania drugiej warstwy konsystencja zaprawy była już znacznie gęstsza niż pierwsza, miało to na celu zlikwidowanie i wygładzenie wszystkich ostrych kantów, zredukowanie zbyt głębokich wycięć w skałach i oczywiście dociążenie. Gęsta konsystencja umożliwiała także łatwiejsze modelowanie imitacji skalnych które wykonałem suchym dość sztywnym pędzlem i muszę wam powiedzieć że całkiem fajnie to wyszło, starałem sie robić zdjęcia zeby jak najlepiej to wyglądało (na żywo widać doskonale) i zaczyna już przypominać efekt końcowy. Myślę ze jakoś wybrnąłem z tej trudnej sytuacji, nie zmienia to faktu ze zabrałem trochę miejsca Pysiom ale mam nadzieje że mi to wybaczą. Teraz zostaje mi tylko czekać aż wszystko dokładnie wyschnie. Co o tym sądzicie drodzy Koledzy ? :D

post-16375-14695725683554_thumb.jpg

post-16375-14695725686685_thumb.jpg

post-16375-14695725692512_thumb.jpg

post-16375-14695725707201_thumb.jpg

Opublikowano

Witam ponownie.

Przedstawiam kolejny etap budowy mojego tła. Po wyschnięciu drugiej warstwy zaprawy CR65, przyszła pora na trochę zabawy w malarza. Po zakupie czarnego podkładu Emali Akrylowej (m.in. do malowania zabawek z atestem) firmy Decoral, postanowiłem zabrać się za malowanie. Z racji tego że nakładanie farby pędzlem mogło by stworzyć delikatny problem z pokryciem trudno dostępnych miejsc, poprosiłem mojego wujka ktory jest lakiernikiem zeby pomalował tło pistoletem (dzięki Przemas). Konsystencja farby była dość gęsta, więc postanowiłem ją delikatnie rozcieńczyć z wodą... No to malujemy...

Po pokryciu całej powierzchni tła wraz z bokami od strony wewnętrznej jak i zewnętrznej tak sobie to schło jakieś 3h

Kolejną warstwę postanowiłem pomalować tak, aby bardziej przylać to wszystko oczywiście pamiętając o tym żeby nie powstały żadne zacieki, wujek jest fachowcem w tej dziedzinie także byłem o to w stu procentach spokojny.

Tło było już pokryte w każdych zakamarkach więc stwierdziłem że trzeciej warstwy już nie będę robił. Tak wygląda to świeżo po lakierowaniu...

Teraz niech akryl sobie dobrze wyschnie i zbliża się ostatnia faza budowy tła czyli cieniowanie kolorami ale z tym jeszcze chwilę się wstrzymam. Planuję wycieniować odcieniami zieleni i brązu aby pasowało do skał serpentynitu które mają być w baniaku, chyba że macie jakieś inne ciekawe pomysły z chęcią wysłucham każdej opinii od bardziej doświadczonych. Pozdrawiam ;)

post-16375-14695725782781_thumb.jpg

post-16375-14695725789648_thumb.jpg

post-16375-14695725796287_thumb.jpg