Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam co powiecie na temat takiej obsady do akwarium 200x53x55h.

-Placidochromis sp. ''Phenochilus Tanzania'' (2+4)

-aulonocara baenschi benga (2+3)

-copadichromis borleyi kadango red fin (2+3)

-Protomelas sp. "Spilonotus Tanzania" (2+3)

-Cynotilapia afra Red Top Likoma (1+2) lub (2+3)

i myśle czy dodac jeszcze do tego

-Labidochromis caeruleus (1+2)

jak coś będzie źle to proszę podpowiedzcie czy wszystko gra, chętnie poczytam opinii bardziej zaawansowanych akwarystów. :D

Opublikowano

Ja bym to troszeczkę skorygował:

-Placidochromis sp. ''Phenochilus Tanzania'' (2+4)

-Aulonocara baenschi benga (2+3)

-Copadichromis borleyi kadango red fin (1+3)

-Protomelas sp. "Spilonotus Tanzania" (1+3)

a jeszcze lepiej zamiast pierwszej rybki dałbym Mdoki (nie tylko dla minimalizacji brzydkich samic do 2 gatunków (aulonka i protomelas))

Opublikowano
a jeszcze lepiej zamiast pierwszej rybki dałbym Mdoki (nie tylko dla minimalizacji brzydkich samic do 2 gatunków (aulonka i protomelas))

Tanzania może okazać się zbyt delikatna/bojaźliwa w stosunku do reszty obsady, szczególnie Protomelasa. To on będzie "królem" akwarium. Mdoki będą odpowiedniejsze...to niezłe zakapiory ;)

Opublikowano

najchętniej to dodałbym jeszcze jedną parę Placidochromis sp. ''Phenochilus Tanzania' tak żeby było 3+5, bardzo mi się podobają te ryby, a w innych gatunkach wole mieć po 2 samce bo w razie gdy mi samiec padnie to będę miał rezerwowego ;)

Opublikowano

a gdyby było tych Placidochromis sp. ''Phenochilus Tanzania'' 8 sztuk, a w reszcie ukłąd 1+3 to by juz pasowało?

-- dołączony post:

bo mi sie podoba bardzo akwarium jak na filmiku, wiem że wieksze od mojego ale chciałbym mieć podobna obsadę ;)

Lake Malawi Display Aquarium 180 Gallon 8/7/15 1080 HD - YouTube

Opublikowano

Wystartujesz zapewne z lekkim nadmiarem, by po lekkiej redukcji wyjść na obsadę docelową.

Tak więc będziesz miał jeszcze manewr. U Aulonocary nie rezygnowałbym z kilku samców (żółty kolor). Myślę, że coś jeszcze zredukujesz, bo chyba będzie za ciasno.

Powodzenia.

Opublikowano

a jakbym dodał to tej obsady jakaś niewielka mbune gdzie są żółte kolory, nie mówię tu o yellow'kach tylko o jakiś inny gdzie samiec jest np czarno niebieski a samice żółte? co Wy na to?

Opublikowano
a jakbym dodał to tej obsady jakaś niewielka mbune gdzie są żółte kolory, nie mówię tu o yellow'kach tylko o jakiś inny gdzie samiec jest np czarno niebieski a samice żółte? co Wy na to?

Kolorystycznie pasuje msobo magunga - piękne samce i równie śliczne samiczki - sam mam takie stadko, natomiast charakteryzują się większym poziomem agresji.