Skocz do zawartości

Węgiel aktywowany - jak długo działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

2 tyg temu padła mi pompa od bloku absorbera i zastąpiłem blok węglem. Teraz pompa już jest ale zastanawiam się jak długo węgiel będzie jeszcze miał zdolność pochlaniania różnych związków z wody. Bądź czy jest możliwe wyjęcie węgla i przechowanie na później ? Generalnie chce wykorzystać właściwości węgla i nie wyrzucać jeśli jest sprawny ale z drugiej strony chce też zastosować ponownie mój blok.

Opublikowano

Też proszę Piotra o wypowiedz możliwie kompleksową o stosowaniu węgla aktywowanego w akwarium słodkowodnym.

Bardzo go też proszę o ocenę mojego poglądu w tej sprawie.

Moim zdaniem Andrzej myli stosowanie węgla w korpusach instalacji wodociągowej ze stosowaniem węgla wewnątrz akwarium - to dwie rózne sprawy.

U nas w Malawi w akwarium przyjęło się stosowanie węgla tylko jako usuwacz leków i to na krótko.

Na świecie w tym w USA szczególnie - węgiel aktywny stosuje się powszechnie i na stałe, nie tylko jako usuwacz lekarstw.

Stałe stosowanie węgla ma wiele plusów choć i minusy się zdarzają.

Plusy dodatnie - adsorbuje większość szkodliwych związków jak metale ciężkie, pochodne ropy naftowej , związki chloru, ale i humus z DOC czyli ten brązowy kolor wody, przez co klaruje wodę wspaniale -podobnie jak czyni Purigen czy Purolite.

Absorbuje wiele szkodliwych związków.

http://www.lenntech.pl/adsorpcja.htm

Z plusów ujemnych widzę tylko to że przy okazji adsorbuje też aminokwasy czyli mikro elementy oraz witaminy potrzebne dla ryb.

W moim przekonaniu wystarczy więc wraz z węglem stosować preparat witaminowy i po kłopocie.

Do zastosowań akwarystycznych mamy rózne węgle te tanie najczęściej są z fosforanami i są krótkookresowe 1-2 tygodnie, wynika to z ich małej pojemności adsorbcyjnej.

Są też węgle droższe płukane i pozbawiane fosforanów lub produkowane metodami bez fosforu i te są długookresowe o dużej pochłanialności szkodliwych związków - te możemy stosować nawet 40 dni a węgiel Seachema nawet 60 dni.

np taki w miarę tani a długodystansowy który już zakupiłem sam

https://www.akwarystyczny24.pl/azoo-super-active-carbon-250g-dlugo-dzialajacy-wegiel-aktywny-do-akwarium-p-3748.html

Węgla się nie regeneruje tylko wymienia na nowy nie dlatego że nie można ale nie warto z racji kosztów..

W zależności jaki kupimy warto go kilkakrotnie wypłukać w gorącej wodzie zanim wsadzimy do baniaka chyba że sprawdzimy sami lub znajdziemy w internecie takie badanie kolegów morszczaków ( tu liczę na aarseta) :D które węgle są bez fosforanów i nie wymagają długiego moczenia.

Węgiel aktywowany a fosforany - intro testu - YouTube

Bardzo pochwalam działanie Darka i namawiam by nawet jak naprawił blok to jeszcze stosował także węgiel aktywny na stałe bo blok nie robi poza adsorbcją NO3 oraz humusu DOC nic więcej - węgiel aktywny robi wiele więcej dobrego jak go umiejętnie stosować.

Sam jeszcze nie stosuję ale robię pomału miejsce na węgiel aktywny w swoich dwu kaseciakach:D gdzie jest i blok Purolite i biopolimer NGBC /TMBT.

Proszę Piotrze odnieś się do moich wypocin:D

Opublikowano
Moim zdaniem Andrzej myli stosowanie węgla w korpusach instalacji wodociągowej ze stosowaniem węgla wewnątrz akwarium - to dwie rózne sprawy.

...Decco..trzeba czytać uważnie co ja napisałem i o co pytał autor tematu. Twój powyższy wywód jest bardzo na wyrost nie trzymający się konkretnego pytania. Ponadto nie wmawiaj mi ,że ja myślałem o instalacji wodociągowej w momencie kiedy odpowiadałem koledze na temat węgla w filtrze a nie instalacji wodociągowej. Czyli napisałem o węglu jako medium filtracyjnym... Czytaj pewne rzeczy ze zrozumieniem jak ktoś pisze a nie interpretuj rzeczy jasno napisanych na swój użytek...

A ponadto węgiel Seachema Matrix Carbon używamy nawet do pół roku. Ale to wynika z mojego doświadczenia a nie teoretyzowania. Trochę jak mantrę powtarzasz cyt.: " Na świecie w tym w USA szczególnie - węgiel aktywny stosuje się powszechnie i na stałe, nie tylko jako usuwacz lekarstw.". A świat to też i Polska i uwierz mi ,że i w Polsce akwaryści tak robią . A czemu akwaryści z Malawi unikają tego? To już sobie odpowiedź sam.

Jeszcze raz zaznaczę: nie wmawiaj mi ani innym co my mamy namyśli tym bardziej ,że nic nie napisałem o węglu w instalacji wodociągowej a odpowiedziałem koledze na jasno zadane pytanie o węglu jako medium filtracyjnym. Na drugi raz jak masz wątpliwości to po prostu spytaj aby nie komplikować prostych i oczywistych spraw.

Nie odbieraj Henryku tego jako jakiś mój atak na Ciebie ale spójrz tez na to co napisałem z pewnym dystansem:)

-- dołączony post:

...od miesiąca do pół roku. A to zależy od sposobu "produkcji" i też od tego jak jest umieszczony ( kolejność) w filtrze.

...a tak na marginesie. Czy to moje stwierdzenia pozwala wyciągać wnioski,że myślałem o czymś innym jak o medium w filtrze?

Piszesz , cyt:" i nie wprowadzaj młodzianków w błędne przekonanie że węgiel aktywny za kilka zł mogą bezkarnie wsadzić do baniaka na pół roku, a o ten okres działania pytał autor." Pokaż mi palcem gdzie autor o to pyta. Czasami mi słów brakuje jak czytam Twoje wypowiedzi nie wiadomo skąd brane. A Seachem Matrix Carbo nie kosztuje parę złoty tylko ok. 45zł za 250ml. I jest węglem który posiada jeden z najniższych poziomów fosforanów .

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja napisałem chyba wyrażnie "Moim zdaniem Andrzej myli..."

Nie ma co się Andrzeju spinać - fakty są nieubłagane.

Napisałeś jak wól i o te pół roku mam wątpliwości.

...od miesiąca do pół roku. .

Seachem podaje

cyt ze strony producenta

"250 mL will easily treat 400 L (100 gallons*) for several months."

Azoo podaje tylko 40 dni.

Nie ma tam napisane "for half a year" więc może pisz w liczbie pojedynczej za siebie a nie za wszystkich w tym i za producentów węgla i nie wprowadzaj młodzianków:D w błędne przekonanie że węgiel aktywny za kilka zł mogą bezkarnie wsadzić do baniaka na pół roku, a o ten okres działania pytał autor.

Natomiast tak jest we wkładach węgla aktywnego w wodociągach

http://sklep.osmoza.pl/wklad-weglowy-blokowy-fccbl-gw-do-osmozy-filtrow-kuchennych-p-732.html

cyt"

zalecany przepływ: do 6l/min

żywotność: 3-6 miesięcy / 8000 litrów"

tu faktycznie jest pół roku;)

Nie ma też potrzeby wypominać w temacie technicznym moich przywar i ulubionych zwrotów bo ty jak każdy także je masz - koniec z OT.

Opublikowano
Ja napisałem chyba wyrażnie "Moim zdaniem Andrzej myli..."

Nie ma co się Andrzeju spinać - fakty są nieubłagane.

...to na drugi raz wczytaj się z dwa - trzy razy co ktoś myśli a nie interpretuj sobie czegoś co jest jasno w przekazie napisane. Wiem ,że napisałeś : " Moim zdaniem...". Tylko zastanawia mnie skąd te zdanie skoro jasno i wyraźnie napisałem ,że chodzi o media filtracyjne.. Ale to już zostawiam Twojej wyobraźni skoro nie czytasz co napisałem.

I masz rację...Koniec OT.

Opublikowano
Dobry węgiel? Rowa, Grotech. Przetestowane, sprawdzone i pewne.

Legendy i stereotypy żyją najdłużej nawet jak fakty im przeczą:D

Danielu możesz poprzeć swoją opinię równie precyzyjnymi testami jak te wskazane przez endriuO.? - a tobie dzięki ci bo to samo na filmiku wskazanym wcześniej jest przydługie.;)

Cały czas jak Staszek czekam jednak na opinię aarseta i jego odpowiedz jak długo trzymamy węgiel w baniaku do wymiany.

W moim przekonaniu który węgiel jest najlepszy nie jest najistotniejsze bo tu decydujemy między kasą a długością działania.

Istotne jest jak przygotujemy ten węgiel do wsadzenia w naszych baniakach a może bardziej dosadnie ile w płukaniach usuniemy PO4 które wylądowałoby w akwarium.

Specjalnie wkleiłem ten test Pana Sikory bo mam podejrzenie graniczące z pewnością że większość tych co kupią węgiel wraz z kubłem albo go wkładają świadomie w celach leczniczych czy też stosują stale nawet nie wiedzą że trzeba go kilkakrotnie płukać a w zasadzie moczyć co najmniej 12h.

Wypłuczą pod kranem albo wodą z akwarium by czarny pył nie leciał albo i nawet tego nie zrobią - tak myślę.

Do mnie przemawia że węgiel Grotech Coco Carbon w dwu płukaniach w zimnej wodzie zawierał aż 21mg/l PO4 a w dwu płukaniach w gorącej wodzie 18,2 mg/l fosforanów gdy tymczasem węgiel Fauna Marin Ultra Carb L odpowiednio tylko 1,1 oraz 0,9 mg/l PO4.

Mam możliwości techniczne więc powtórzę test z linków dla tego węgla AZOO SUPER ACTIVE CARBON 250g choć gołym okiem widać że cenowo jest zupełnie nie opłacalny

bo 1 litr kosztuje 64zł a 1 litr Fauna Marin Ultra Carb L tylko 49zł

http://erybka.pl/product-pol-3484-Fauna-Marin-Ultra-Carb-L-1000-ml.html

A może te zalecenia producenta jednak uznać:rolleyes:

cyt za erybka

"Fauna Marin Ultra Carb L 1000 ml

Ultra Carb L jest węglem aktywowanym, przeznaczonym do stałego i długoterminowego wykorzystywania.

Niezwykle czysty, aktywowany przy użyciu pary i wstępnie przemyty węgiel aktywowany. Skutecznie usuwa zażółcenie, mętność i toksyny zawarte w wodzie. Ultra Carb jest produktem niemal całkowicie wolnym od fosforanów, ma bardzo dużą powierzchnię aktywną. Przeznaczony do stosowania długoterminowego, należy wymieniać po 30 dniach. Nadaje się do akwariów morskich i słodkowodnych, oczyszcza wodę bez negatywnych skutków ubocznych."

EDIT

crav - a jaki ty stosujesz i jak często go wymieniasz?