Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Temat obsady mam załatwiony , woda powoli dojrzewa . Jako że wszystko startowało do zera to wrzuciłem kostkę pokarmu sery (jakis wynalazek pt: "pokarm wolno rozkładający się" który dostałem gratis do filtra.) .

Obecnie po paru dniach doczekałem się skoku no3 i no2 i teraz czekam aż wszystko ładnie opadnie i się ustabilizuje :)

Przeszedłeś więc 11 dni temu 20.11.br z aranżacji i obsady do startu biologii.

Podejrzewam że dostałeś kostkę Sera FD Tubifex co ci zaszczepiło nitryfikację ale będzie się rozkładać długo i da ogromne ilości NH3 do NO2 i na końcu dużo za dużo NO3.

Jeśli jeszcze się da włóż tą kostkę w siateczkę by można było w każdej chwili usunąć z akwarium. Jak masz - dobrze by było wspomóc bakterie nitryfikacyjne dając ampułkę Prodibio Biodigest za 6zł

Jeśli masz testy kropelkowe JBLa to podaj wyniki dla kranówy i obok tego co aktualnie w baniaku jeśli masz inne testy np paskowe - to nie podawaj nic. Ten skok NO3 po 11 dniach coś żle wróży testom.;) ale cierpliwie czekamy jak każdy akwarysta

Opublikowano

Pytanie na "prędkości" . Doszła głowica z gąbką Aquael 1500 . Jak ustawić wylot ? Deszczownica biloga podaje wodę u góry na całej szerokości akwarium, natomiast głowicę na penwno schowam po prawej stronie za skałami - niestety koło wlotu biologa (wiem , że optymalnie było by po przeciwnej stronie ale to nie wchodzi w grę bo to brzydkie bydle popsuje całe feng-shui)

Opcje są dwie :

1) dmuchawa wzdłuż tylnej ściany- w tym samym kierunku co deszczownica

2. dmuchawa wzdłuż bocznej ściany (skały po prawej są szerokie i dają duże pole do manewru głowicą więc może nawet być po skosie) woda wpada pod deszczownice .

----------------

Opublikowano
natomiast głowicę na penwno schowam po prawej stronie za skałami - niestety koło wlotu biologa

..i bardzo dobrze. Pod warunkiem ,że deszczownia jest z drugiej strony i dmucha w stronę głowicy i zasysu. Ja bym zdjął deszczownię ( pogarsza cyrkulacje) i założył taką małą "łopatkę") w ten sposób aby woda wylatywała skosem w dół na przednia szybę. Natomiast wylot z głowicy z dołu do góry lekkim skosem na tylna szybę. W ten sposób głowica napowietrzy Ci wodę łamiąc lustro wody. Oczywiscie musisz trochę pobawić się ustawieniami aby cyrkulacja była właściwa.