Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem Tomek i właśnie chcę zacząć przygodę z pysiami. Długo się zastanawiałem nad tym jakie ryby wybrać no i czytałem czytałem i wybrałem pysie. Zbiornik mam 140x55x55 filtracja beczka z keramzytem . miejsce na dodatkowy kubełek ( mam komin w akwarium) i głowica head. Wcześniej w akwarium pływały Paletki niemałych rozmiarów ale miałem już dość filtrów RO zmiękczania i zakwaszania wody . W kranie mi leci PH7,8 twardości nie pamiętam dokładnie ale jest bardzo twarda woda. Mam do was kilka pytań

Czy filtr zrobiony z beczki wypełniony keramzytem może zostać

Tak czytałem o tym styropianie na dno ile nasypujecie piasku ponad styropian ?

Pozdrawiam Tomek

Opublikowano

Witaj.

Bardzo fajny baniaczek i fajnie, że pysie będą w nim pływały. Sugeruję non mbunę :)...kto pierwszy, ten lepszy :D

Odpowiem na pytania, bo niegrzeczne byłoby zaczynać od razu od zwracania tylko uwagi, ale na przyszłość, wszystkie pytania szczegółowe zadajemy w odpowiednich działach Forum. Tutaj tylko się przedstawiamy. Takie obyczaje.

Od styropianu lepsze jest np. spienione pcv. Pysie lubią kopać, więc mogłyby ten styropian pokruszyć. Druga sprawa to bezpieczeństwo ze względu na kamienie. Ze względów estetycznych możesz to podłorze, ewentualnie, wysmarować silikonem akwarystycznym i wysypać na to piasek. Nie będzie widoczne wtedy dno, gdy pysie się przekopią przez piach. Piasku wystarczy warstwa 5-6cm. Z beczką to może kto inny doradzi, ja się nie orientuję. Myślę, że może być.

Powodzenia.

Opublikowano

kolega poniżej prosił, żebyś pytania odnośnie urządzania zbiornika , obsady itp. umieszczał w działach do tego przeznaczonych .... tu się tylko przedstawiamy :)

Opublikowano
Rybki chciałbym z tego gatunku http://www.istorya.net/forums/pet-discussions-48/252542-cichlids-enthusiast-forum-1742.html . Ale czy to możliwe?

Jakie grube ma być to pcv?

Witaj na forum, plany masz fajne... Gatunku w Twoim linku nie ma żadnego konkretnego ;) pcv wystarczy 3 mm. Z resztą pytań zapraszam do zakładania wątków w odpowiednich działach, na pewno ktoś pomoże ;) powodzenia!