Skocz do zawartości

450L-szybki start?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz spokojnie zrezygnować z tego pyśka. W piasku w gąbkach i w różnych zakamarkach jest papu dla bakterii na dwa razy dłużej niż zamierzasz czekać na nowe ryby. Może przez ten czas kiedy nie będziesz pakował łap do akwarium baniak ustabilizuje się a nowe rybki na start będą miały idealne warunki.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Możesz spokojnie zrezygnować z tego pyśka. W piasku w gąbkach i w różnych zakamarkach jest papu dla bakterii na dwa razy dłużej niż zamierzasz czekać na nowe ryby. Może przez ten czas kiedy nie będziesz pakował łap do akwarium baniak ustabilizuje się a nowe rybki na start będą miały idealne warunki.

A purigen jak miałem włożony to zostawić czy wyjąć?

Opublikowano
A purigen jak miałem włożony to zostawić czy wyjąć?

Nie powinno mieć większego znaczenia. Ja proponuje zjechać z NO3 do poziomu 10 ppm przez podmiany, wyciągnąć purigen i zostawić w spokoju cały baniak do przyjazdu nowych lokatorów. Ewentualnie przed samym przybyciem zbadać jeszcze raz podstawowe parametry w baniaku.

Opublikowano
Nie powinno mieć większego znaczenia.

No to go zostawię,gdyż przed wyjęciem obsady no3 miałem właśnie 10.a no2 0.05 ale teraz po tym mieszaniu w piasku ustawianiu skał pewnie będą skoki no2.

Opublikowano
...dziś o 19-tej na kolacje:) A tak poważnie normalnie zacznij bez cudowania. Sypnij im odrobinkę aby szybko zjadły i tyle.

Pytam się bo rozmawiałem z Panią z Tan-Mal i ona nie kazała karmić przez dwa dni....Kurcze 6 godzin rybki są w akwarium a już się leją:D

Opublikowano
Pytam się bo rozmawiałem z Panią z Tan-Mal i ona nie kazała karmić przez dwa dni

...bo zaleca się taki okres ochronny .A jest to związane min. ze stresem spowodowanym transportem. Ale jak dasz odrobinkę to nic się nie stanie. A pamiętaj,że pewnie były karmione czym inny niż Ty będziesz to robił dlatego taka mała drobinka nie powinna szkodzić a stopniowo przyzwyczaisz je do swojego. Możesz je przetrzymać na głodniaka do rana. Ale jak dasz naprawdę odrobinkę dziś to nic im nie będzie. Osobiście powiem szczerze ,że nigdy nie czekałem z karmieniem.

Opublikowano

Dziś mija tydzień od wpuszczenia nowej obsady(30 maluszków od 3 cm do 6)parametry wody NO3-5,NO2-0.025 w baniaku jest purigen i mam do was pytanko czy przy takiej obsadzie i parametrach mogę podmianę robić raz w miesiącu?bo nie chciałbym co tydzień ich stresować tymi podmianami.A myślę że przy tej wielkości rybek mechanik nie będzie aż tak szybko do czyszczenia.