Skocz do zawartości

450L-szybki start?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zawsze jest warto posiadać jakieś złoże pochłaniające NO3, Ty NO3 nie masz jakoś strasznie dużo dlatego purigen, TMBT czy inne ustrojstwo będzie zawsze pożyteczne. Purigen delikatnie klaruje wodę.

Mam 450ml purigenu niepotrzebnego mogę odsprzedać, jakbyś chciał to napisz PW.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś żona odczytała wyniki i kurcze no2 mnie zaniepokoiło co teraz robić???dodam że rybki są ruchliwe i jedzą podmiany robię co tydzień tak 20%. Wczoraj wieczorem dodałem jedną ampułkę biodigest.

NO2-0.2

no3-10

Opublikowano
Wogóle po co dałeś te bakterie?Jak akwarium masz przecież dojrzałe...

Na allegro jak i w necie piszą by co jakiś czas dawać ampułkę.....czy ta ampułka zaszkodziła???kurcze co teraz robić?

Opublikowano

Bajron znając ciebie - przede wszystkim NIC NIE RÓB.:D

Dodanie bakterii do dojrzałego baniaka nie ma żadnego wpływu jeśli bakterie nitryfikacyjne są bez pożywki a takie jest Prodibio Biodigest.

IMHO zwykły chwyt reklamowy by sprzedaż nakręcać. więc ich dodanie na pewno nie było przyczyną wzrostu NO2.

Pytania

- czy stosujesz uzdatniacz wody kranowej i jaki do tych podmianek co tydzień 20%

- dlaczego nagle znika ci NO3 z 20-40 do 10 czyli co najmniej 50-75% jak podmianka była tylko 20% - stale nie wierzę twoim pomiarom.

Opublikowano
Bajron znając ciebie - przede wszystkim NIC NIE RÓB.:D

Pytania

- czy stosujesz uzdatniacz wody kranowej i jaki do tych podmianek co tydzień 20%

- dlaczego nagle znika ci NO3 z 20-40 do 10 czyli co najmniej 50-75% jak podmianka była tylko 20% - stale nie wierzę twoim pomiarom.

Uzdatniacz do każdej podmiany Prime

Co do podmian to co tydzień robię może więcej jak 20% ale w tygodniu też zdarza mi sie podmiany zrobić(nie wiem czemu je robię to chyba z nudów??)i mam purigen w baniaku.A pomiary robi tylko żona serio.