Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

To mój pierwszy post i od razu szybkie nakreślenie sytuacji i prośba o poradę.

Akwarystyką bawię się od roku. Największy baniak z jakim miałem doczynienia to 54L z gupikami i innymi małymi rybkami.

W tej chwili zostałem posiadaczem 300L akwarium którego mój znajomy nie mógł trzymać dalej w domu (trzecie dziecko w drodze i brak czasu dla rybek).

Koryguję cały osprzęt, wymieniam świetlówki, wzbogacam dietę pyszczków i duuużo się uczę, czytam forum. Chciałem poprosić o pomoc w dobraniu trzeciego gatunku pyszczków do bańki.

W tej chwili:

Labidochromis caeruleus 1+2 (@AndrzejWałb dzięki za korektę.)

Pseudotropheus Cyaneorhabdos 1+2

Chciałbym dołożyć jakiś trzeci ciekawy kolor do akwarium, poradźcie :-)

Jeszcze dwa pytanie na koniec. Czy jeśli ryby które aktualnie posiadam są dorosłe to trzeci dokupiony gatunek maluchów jest niezagrożony? Czy powinny być to też starsze ryby?

Drugie pytanie. Gdzie w okolicach Wrocławia warto kupić pyśki?

pozdrawiam

Pablo

Opublikowano

Jak trzeci gatunek dokup sobie Iodotropheus Sprengerae i najlepiej małe rybki, to dorosłe będą je ignorować, ale nie na tyle małe , żeby nie zostały pożarte :)

Opublikowano
Labidochromis caeruleus 2+1

Melanochromis cyaneorhabdos 2+1

..to oznacza ,że masz 2 samce i jedna samicę? Jeżeli masz odwrotnie to prawidłowo powinno być 1+2. W takim litrażu możesz trzymać 2+5/6.

Jeżeli chodzi gdzie warto kupić w okolicy Wrocka pysie to polecam http://olx.pl/oferta/pyszczaki-z-malawi-rozne-odmiany-oraz-skalary-i-wiele-innych-gatunkow-CID103-ID4XZGn.html#f6a1a654fe. Mieszkając we Wrocławiu też u niego kupowałem. Nie jest to jakaś renomowana firma znana z naszego forum ale na jakość ryb nie narzekam.

Opublikowano

Dzięki za rady!

Do akwarium trafiło 10 młodych Iodotropheus sprengerae.

Zastawiam się nad jeszcze jedną rzeczą a, że kto pyta nie błądzi...

Czy może nie lepiej byłoby wymienić obecną dorosłą ekipę Labidochromis caeruleus 1+2 i Pseudotropheus Cyaneorhabdos 1+2

na 10 młodych Labidochromis caeruleus i 10 młodych Melanochromis cyaneorhabdos

Bo mam pewne obawy czy Rdzawe nie będą miały ciężkiego życia...

Opublikowano

Czy może nie lepiej byłoby wymienić obecną dorosłą ekipę Labidochromis caeruleus 1+2 i Melanochromis cyaneorhabdos 1+2

na 10 młodych Labidochromis caeruleus i 10 młodych Melanochromis cyaneorhabdos

Bo mam pewne obawy czy Rdzawe nie będą miały ciężkiego życia...

Będzie lepiej jak tak zrobisz ponieważ Iodeotropheusy zostaną zdominowane i będą wolno rosły.

Opublikowano
Melanochromis cyaneorhabdos

Jak już korygujesz obsadę to skoryguj również nazewnictwo ;) Pseudotropheus Cyaneorhabdos ;) a reszta to tak jak Ci koledzy już napisali. Powodzenia :)